Dat een tapijt de perfecte sfeermaker is en kan helpen om van jouw interieur een prettig geheel te maken, is je waarschijnlijk wel bekend. Maar als je een nieuw tapijt wil aanschaffen is het wel handig om te weten: hoe groot moet dit vloerkleed zijn? Wij helpen je graag met deze keuze.

 

Persoonlijke voorkeur

Allereerst zijn er geen regels voor de afmeting van jouw tapijt. Wel zijn er zaken waar je rekening mee zou kunnen houden bij het bepalen van de juiste maat, toch blijft het een kwestie van smaak en voorkeur!

 

 

Een tapijt in de zithoek

Een handige vuistregel in de wat grotere ruimtes is om de voorpoten van de verschillende meubels op het tapijt te plaatsen. Op deze manier verbindt jouw tapijt alle meubels en creëer je rust, sfeer en een mooi geheel in jouw woonkamer.

 

 

Voordat je overgaat op een aankoop, meet dan je bank op. Tel hier ongeveer 30 centimeter bij op. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw tapijt ongeveer 15 centimeter onder en naast de bank ligt.

 

Tweezitsbank                200 x 140 cm of 230 x 170 cm

Driezitsbank                  230 x 170 cm of 300 x 200 cm

 

Heb je een wat kleinere ruimte, dan zou je ervoor kunnen kiezen de voorpoten juist niet op het tapijt te plaatsen en 15 à 20 centimeter tussen de bank en het tapijt over te houden. Het geheel oogt dan een stuk ruimtelijker. Kies je voor een groot tapijt, dan zal jouw kamer kleiner lijken aangezien het vloerkleed dan overheerst.

 

 

Een tapijt voor onder de eettafel

Een tapijt onder de eettafel is geweldig leuk en kies je bijvoorbeeld voor één van onze outdoor tapijten dan is deze ook nog eens zeer gemakkelijk te reinigen. Meer tips over het reinigen van je tapijt lees je hier. Voor de eetkamer is het raadzaam een tapijt te kiezen waar zowel de eettafel als de stoelen op passen. Zorg ervoor dat het tapijt minimaal 70 centimeter rondom de eettafel uitsteekt, zodat de stoelpoten op het vloerkleed blijven staan tijdens het verschuiven.

 

Tapijt in de slaapkamer

Extra sfeer en warmte in de slaapkamer? Leg dan een tapijt bij je bed. Zorg ervoor dat aan beide zijden het tapijt voldoende uitsteekt. Als je het tapijt voor ongeveer één derde onder het bed legt, lijkt je bed een stuk ruimer. Of wat dacht je van een klein (rond) tapijt naast je bed of bij het voeteneind? Warme voetjes als je uit bed stapt en het staat ontzettend gezellig. Het hotelgevoel in eigen huis.

 

 

Lastig in te schatten?

Om in te schatten hoe een tapijt in jouw interieur staat kun je heel gemakkelijk onze tapijtvisualizer gebruiken. Dé tool om een miskoop uit te sluiten. Ook kun je de vloer thuis afplakken met tape. Op deze manier kun je de verschillende afmetingen uitproberen en weet je wat het mooist zal staan.

 

Trends

Ben jij al helemaal uit over het formaat tapijt, maar twijfel je nog over de kleur of het dessin? Laat je dan op ideeën brengen door de laatste trends op het gebied van vloerkleden!