Interieurtrends 2023

Met interieurs is het zoals met mode. Elk jaar treden bepaalde trends op de voorgrond die veelal een afspiegeling zijn van wat er leeft in de maatschappij. Het ene jaar kan het niet strak en sober genoeg zijn, het andere mag het allemaal wat warmer en gezelliger. Benieuwd welke interieurtrends in 2023 de boventoon voeren? We zetten de belangrijkste op een rijtje, en vertalen de woontrend naar vloerkleden.

 

Organische vormen en rondingen

Het lijkt alsof we genoeg hebben van strakke interieurs met veel rechte lijnen. In 2023 overheersen organische en ronde vormen. Ook meubels, decoratie en accessoires krijgen een zachte en sensuele look. Bij deze woontrend zijn ronde of ovale vloerkleden onmisbaar. Ze zorgen voor vormelijk contrast in een vierkante of rechthoekige ruimte, en ogen speelser en aparter dan de klassieke formaten.

 

 

Gezelligheid boven

Een andere interieurtrend voor het jaar 2023 is knusheid. We verkiezen gezelligheid boven een cleane inrichting. Dat uit zich in veel texturen en stoffen, met een aaibare en warme uitstraling. Naast comfortabele zetels en poefs, zien we ook stoffen wanddecoratie en lampen met een kleedje aan. Bij deze interieurtrend van 2023 horen warme, aaibare tapijten – veelal hoogpolig en geweven of getuft.

 

 

Natuurlijke, duurzame materialen

Duurzaamheid speelt een alsmaar belangrijkere rol. Natuurlijke materialen zoals (ecologisch) hout zijn niet meer weg te denken. Ook met gerecycleerde materialen en tweedehands vondsten toon je een hart voor de planeet. Tapijten die hier uitstekend bij passen zijn vervaardigd in wol, eucalyptus of kokos – het liefst in sobere of aardetinten of met etnische motieven.

 

 

Vintage en eclectisch

In een eclectisch interieur meng je verschillende stijlen en ontwerpperiodes. Je mag dus volop mixen en matchen, maar maak er geen chaos van. De kunst is om buiten de lijntjes te kleuren, zonder dat het slordig of overdadig oogt. In dit type interieurs duiken vaak retro, vintage en industriële elementen op, in samenspel met sobere en/of hedendaagse stukken en kunst. Bij deze woontrend hoort een vloerkleed met een vintage of ‘vervaagde’ look.

 

 

Gewaagde kleuren

Kille witte wanden ruimen baan voor muren in gedurfde kleuren – van intens blauw en groen tot terracotta. Ook voor je meubels mag je afwijken van de klassieke grijze en beige tinten. Toon lef met een sofa in een opvallende tint. Of hou je meubels ton sur ton en combineer met een tapijt dat de aandacht naar zich toetrekt. In één uniforme felle tint, of een explosie van diverse kleuren.

 

 

Een handje hulp nodig om een tapijt te kiezen dat bij de interieurtrends van 2023 past?
Contacteer ons voor advies op maat.