In december kondigt Pantone traditiegetrouw de trendkleur voor het komende jaar aan. Volgens het bekende kleureninstituut zal je in 2023 als een blok vallen voor Viva Magenta (18-1750). De kleur van het jaar is een afstammeling van de rode familie, geïnspireerd op de cochenille. Ofwel: de scharlakenluis. Dat minuscule beestje wordt gemalen en verwerkt tot grondstof om onder andere cosmetica, voedingswaren en textiel te kleuren. Viva Magenta is een donkere karmozijntint (magenta), ergens tussen roze, rood en paars in. Een uitbundige, optimistische en ietwat rebelse kleur – geknipt om je interieur mee op te fleuren.

 

Terug naar de natuur

Vanwaar deze dappere en vreugdevolle trendkleur?  In een tijdperk waarin technologie de boventoon voert, grijpen mensen graag terug naar de natuur en naar ‘echtheid’. Het levendige rood van de cochenille staat symbool voor de kracht van de natuur. Je maakt er een statement mee: expressief, levenslustig en onbevreesd.

Toegegeven, magenta is een kleur voor durvers. Je hoeft niet meteen je hele kleerkast of inrichting in Viva Magenta onder te dompelen. Met enkele accessoires of een tapijt in magenta – of een afgeleide daarvan – geef je je interieur een sprekende make-over.

Laat je inspireren door tapijten met een toef rood.

 

 

Kleuren van 2023

Vind je de kleur van het jaar wat te fel? Wees gerust, er duiken ook zachtere kleuren op in 2023. Ook die brengen een ode aan de natuur en scheppen een blije sfeer. Kijk maar naar deze twee trendkleuren:

- Okergeel – een frisse, harmonieuze kleur die mooi combineert met groen en neutrale aardetinten.

- Vining Ivy (Histor) – een kleur die het midden houdt tussen krachtig blauw en smaragdgroen. Rijkelijk in combinatie met warme tinten; elegant als je het mixt met koele kleuren.

Breng de zon in je interieur met een (oker)geel tapijt.

 

 

Waar komt de kleur van het jaar vandaan?

Invloedrijke organisaties beslissen welke kleur aan de beurt is. Het Pantone Color Institute is de bekendste en belangrijkste.  Maar ook verfproducenten en trendbureaus bepalen mee de richting. Ook de kleuren die je op de catwalk ziet, lichten een tipje van de sluier.

Het gaat trouwens nog ruimer: de auto-industrie, de kunstwereld en algemene maatschappelijke trends hebben een invloed op de populariteit van kleuren.

Fabrikanten kennen de kleur van het jaar sneller dan jij: ze lopen voorop dankzij informatie van trendbureaus. Op beurzen zoals Maison & Object worden de nieuwste interieurtrends gebundeld. Daarna sijpelen ze door in alle interieurcollecties. Maar dan wel op een manier die past bij wat jij als consument smaakt. De kans is klein dat je al je muren een laag Viva Magenta geeft. Maar je overweegt wellicht wél een accentmuur of decoratie-items zoals kussens en tapijten in het opvallende karmozijn.

 

Probeer trendkleuren uit

Zin om aan de slag te gaan met de kleur van het jaar, maar geen idee waar te beginnen? Benieuwd of jouw favoriete vloerkleed in een van de trendkleuren in je interieur past? Op onze website kun je elk tapijt virtueel uitproberen:

1. Kies een tapijt.

2. Klik op ‘Bekijk dit in mijn kamer’.

3. Upload een foto van de gewenste ruimte.

Met de handige visualizer zie je meteen welke impact je nieuwe vloerkleed maakt bij jou thuis.

Geen foto bij de hand? Dan kies je er gewoon eentje uit onze demoruimtes.

Of beter nog: stel je vragen via de online chat, of contacteer ons vrijblijvend voor advies.