Voor de meeste mensen heeft de aanschaf van een tapijt twee belangrijke doelen: het definiëren van een ruimte en het verbeteren van de inrichting van een kamer. Dit is de reden waarom tapijten als een fundamenteel onderdeel in het interieur worden beschouwd in verschillende delen van de wereld. Je moet echter heel voorzichtig zijn bij het kiezen van een tapijt voor je huis, want de invloed ervan op de uitstraling van een kamer kan heel groot zijn. Als je de do's en don'ts van tapijten begrijpt, kun je beginnen met het maken van de ideale keuze. Hier zijn enkele regels die je in gedachten moet houden voordat je een tapijt koopt.

 

1. Gebruik de juiste maat

 

Een van de grootste fouten die de meeste mensen maken als ze een tapijt in huis halen, is de verkeerde maat nemen. Grote tapijten hebben misschien een hoog prijskaartje, maar als je er een koopt die goed in je kamer past, bespaar je het gedoe van het moeten vervangen van een tapijt dat niet goed past. De grote vraag is: wat is de juiste maat voor een tapijt?

 

Het juiste formaat tapijt hangt af van de kamer. Voor een woonkamer zijn er bijvoorbeeld twee manieren om de grootte van het tapijt te bepalen. Het eerste idee is om alle meubels in de kamer aan de buitenranden van het tapijt te plaatsen. Als alternatief kun je de voorpoten van alle meubels op het tapijt plaatsen, terwijl de achterpoten erbuiten staan. Aan de andere kant is een tapijt dat de ruimte bedekt waar de eettafel en stoelen staan de ideale maat voor een eetkamer.

 

2. Overweeg een mix van patronen

 

Als je van plan bent om een leuke en speelse sfeer in je kamer te brengen, dan wil je misschien een mix van patronen gebruiken. Als de meubels of het gordijn in je kamer een print hebben, kun je overwegen om ook een tapijt met een patroon toe te voegen. Een tapijt met een repeterend patroon is beter, omdat je dan in de hele kamer een consistent beeld van dit patroon ziet. Het patroon moet echter wel een andere verhouding en schaal hebben dan het omringende textiel. Het is de bedoeling dat elk element in je interieur in balans is.

 

 

3. Ga niet voor een exacte match

 

Hoewel een mix van patronen in een tapijt goed past bij de inrichting van je kamer, is het misschien geen goed idee om de patronen voor 100 procent te matchen. Een gedessineerd of gekleurd tapijt dat past bij het gordijn of meubelstuk in de kamer zal alleen maar een amorfe aanblik geven. Het beste is om een algemeen kleurenschema of thema te kiezen wanneer je een tapijt met patroon toevoegt.

 

4. Het juiste tapijt in de juiste kamer

 

Het is voor de meeste mensen verleidelijk om tapijten enkel op basis van hun uiterlijk te kiezen. Het is echter van fundamenteel belang dat je ook het materiaal en fabricagewijze in beschouwing neemt. Zo kan je de juiste tapijten op risicovolle plaatsen leggen, zoals in de keuken. Dergelijke plaatsen stellen je tapijten bloot aan morsen en andere ongelukjes. Het verwijderen van vlekken kan een hele klus zijn. Het wordt nog rommeliger als je tapijt binnen het bereik van kinderen en huisdieren ligt. Het is onmogelijk om te controleren wat je kinderen en huisdieren op je tapijt doen. Kies op risicovolle plaatsen daarom voor een vlak, wollen tapijt of een goedkoper exemplaar dat regelmatiger vervangen kan worden.

 

5. Weten hoe je verschillende soorten tapijten moet wassen

 

Verschillende soorten tapijten zijn gemaakt van verschillende materialen en voor elk type tapijt zijn verschillende reinigingstechnieken nodig. Als je de reinigingsgegevens van een tapijt bekijkt, kun je de juiste aankoopbeslissing nemen.

 

6. Ga voor een groot tapijt voor je slaapkamer

 

Voordat je gaat winkelen voor een slaapkamertapijt, moet je ervoor zorgen dat je de juiste afmetingen hebt. Anders zou je wel eens last kunnen krijgen van een harde en koude vloerbedekking wanneer je dat het minst verwacht. Een ideaal slaapkamertapijt moet een ruimte van een halve meter laten tussen de buitenmuur en het tapijt. Het is belangrijk dat het tapijt onder je bed komt, of in ieder geval na de nachtkastjes begint.

 

 

7. Overweeg een plat tapijt voor je eetkamer

 

De meeste mensen, vooral die met kleine kinderen, vinden een tapijt voor hun eetkamer maar niks. Kinderen en huisdieren kunnen nogal rommelig zijn, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om een tapijt rond je eettafel te leggen. Deskundigen raden om een paar redenen een plat tapijt aan voor de eetkamer. Ten eerste zijn platte tapijten gemakkelijk schoon te maken en hoef je je geen zorgen te maken over gemorst voedsel. Bovendien kun je de eettafel en stoelen op een plat tapijt gemakkelijker verplaatsen dan op hoogpolige tapijten of tapijten met een speciale structuur. Platte tapijten zijn ook minder gevoelig voor beschadigingen door poten van zware meubels.

 

 

8. Koop geen tapijt voordat je gaat zitten

 

Een oude regel luidt: je zult je meubels waarschijnlijk langer houden dan welk tapijt dan ook. Daarom moet je je meubels hebben voordat je een tapijt koopt. Er zijn veel soorten tapijten die geschikt zijn voor woon- of eetkamers. Maar als het gaat om stoelen en banken, zijn de opties die geschikt zijn voor je huis beperkt, gezien je budget en de ruimte in de kamer. Daarom moet je zeker zijn van het soort meubilair dat je voor je huis wilt kopen voordat je een tapijt koopt.

 

 

9. Leg het tapijt niet aan de zijkanten

 

Zoals eerder gezegd, is een van de hoofddoelen van het toevoegen van een tapijt aan je kamer het verfraaien van de inrichting. Tapijten vormen een goede aanvulling op het meubilair in de kamer en moeten daarom aantrekkelijk worden geplaatst. Vermijd daarom niet alleen een klein tapijt, maar zorg er ook voor dat het tapijt niet naast de meubels in de kamer ligt. Als je het tapijt naast de bank of stoel legt, creëer je een rommelige sfeer in de kamer omdat de aandacht verdeeld wordt tussen de meubels en het tapijt. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een tapijt in je slaapkamer te leggen, moet je vermijden om een klein tapijt naast je bed te leggen. Dit zal alleen maar lijken op een misplaatste vloermat en niet op een tapijt dat bedoeld is om de inrichting van je slaapkamer te verbeteren.

 

10. Wees niet bang om enkele aangepaste opties uit te proberen

 

Als je op zoek bent naar een tapijt met een specifieke vorm of afmeting (afwijkend van de standaard), dan moet je er misschien zelf een maken of er een op maat laten maken door een handelaar. Er zijn tal van moderne opties op de markt waarmee je elke vorm en maat kunt maken die je maar wilt.