Zo verwijder je meubeldeukjes eenvoudig uit uw tapijt

banner

U heeft besloten om uw kamer opnieuw in te richten. Misschien wilt u een nieuwe bank of salontafel, of misschien verschuift u gewoon uw huidige meubiliair. In ieder geval zal zodra er een meubel verplaatst wordt, een ongename verrassing op u wachten. De zware druk die het meubelstuk constant op het vloerkleed heeft uitgeoefend, heeft diepe deuken achtergelaten. Deze deuken zijn uiteraard niet mooi en passen niet in het beeld wat u voor ogen heeft. Misschien houden deze deukjes u zelfs wel tegen als u eigenlijk uw kamer opnieuw wilt indelen. Het verwijderen van meubeldeukjes lijkt een vervelend, lastig en tijdrovend klusje. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. Als u de juiste trucjes kent en de goede benodigdheden in huis heeft, zijn deze deuken eenvoudig weer verdwenen. We vertellen u hier precies wat u nodig heeft om van die lelijke deuken af te komen. Zo kunt u weer snel genieten van uw prachtige kamer.

Een trucje met een ijsblokje

Een ijsblokje is hoogstwaarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt als u de deuken uit uw tapijt wilt halen. Toch kunnen ijsblokjes wonderbaarlijk goed helpen bij dit vervelende probleem. Het is een eenvoudige, goedkope manier om van de deuken in uw vloerkleed af te komen. U begint door de gehele deuk te bedekken met ijsblokjes. Hoeveel ijsblokjes u nodig heeft is dus afhankelijk van de maat van de deuk. Bij een grote deuk kan het verstandig zijn om voordat u begint een handdoek onder het kleed te leggen. Zo voorkomt u dat de grond onder het vloerkleed erg nat zal worden. Vervolgens is het belangrijk om geduld te hebben. Hoeveel geduld u nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. De dikte van het tapijt en de maat van de deuk spelen mee, maar ook de temperatuur in de kamer is van invloed. Het is de bedoeling dat u wacht tot alle ijsblokjes gesmolten zijn. Afhankelijk van de omgevingsfactoren kan dit een kwestie van een half uur tot een paar uur duren. Pas als al het ijs gesmolten is, kunt u verder met de volgende stap. Als het ijs gesmolten is, is het erg belangrijk om met een handdoek het overtollige water op te deppen. Vooral bij dikkere kleden mag u dit echt niet vergeten. Vervolgens kunt u de draden van het kleed weer mooi rechtop laten staan door er met uw vingers of met een vork overheen te gaan. Ook een tandenborstel kan helpen bij dit klusje. Als u dit zorgvuldig heeft uitgevoerd zal uw kleed er daarna weer zo goed als nieuw uitzien.

Use of rugs
Use of rugs
Waarom werkt dit trucje?

Misschien vraagt u zich af hoe dit trucje precies werkt, voordat u ermee aan de slag wilt gaan. Als het ijs smelt zal het water opgenomen worden door de vezels van het kleed. Als de platgedrukte vezels het vocht opnemen, willen ze hun originele vorm weer aannemen. Doordat de draden lange tijd platgedrukt geweest zijn, kan het echter zo zijn dat het ze niet lukt om dit volledig op eigen kracht te doen. Daarom kunt u ze met de hand of met een vork of tandenborstel een handje helpen. Zo nemen ze weer hun originele vorm aan en kunt u weer lange tijd genieten van een prachtig kleed in uw huis.

Andere manieren om van meubeldeukjes af te komen

Het kan natuurlijk zo zijn dat u wel last heeft van meubeldeukjes, maar dat u niet direct ijsblokjes bij de hand heeft. Gelukkig zijn er dan nog andere manieren om van die vervelende plekken af te komen. Onderstaande objecten heeft bijna iedereen wel in huis. Zo is er altijd wel een manier om direct aan de slag te gaan met het verwijderen van de meubeldeukjes.

Deukjes verwijderen met een strijkijzer

Als u een stoomstrijkijzer heeft kan deze bij dit klusje goed van pas komen. U gaat het vloerkleed niet strijken, maar de stoom die het strijkijzer kan produceren is wel behulpzaam. Vul het strijkijzer met water en houd het een stukje boven de deuk die u wilt verwijderen. Zorg ervoor dat u het strijkijzer ver genoeg boven het tapijt houdt zodat u geen brandplekken veroorzaakt. Als het vloerkleed genoeg vocht heeft opgenomen en lekker warm aanvoelt, is het tijd om de vezels weer terug in model te brengen. Hiervoor kunt u weer uw vingers, een vork of een tandenborstel voor gebruiken. Ook het kleed stofzuigen kan helpen.

banner
Een plantenspuit en föhn

Ook een plantenspuit en föhn zijn inzetbaar bij het verwijderen van meubeldeukjes uit uw vloerkleed. Het principe werkt hetzelfde als het stoomstrijkijzer. Het is de bedoeling dat u de meubeldeukjes eerst natspuit met een plantenspuit. Als het kleed nat genoeg is, is het tijd om de föhn te pakken. Houd deze op een afstandje boven het tapijt en zet de föhn op de hoogste stand. Let ook hierbij weer op dat u het kleed niet te heet maakt, om brandplekken te voorkomen. Als het vloerkleed lekker warm is, kunt u ook bij deze manier weer de bovenstaande trucjes gebruiken om de vezels van de deuk weer terug in vorm te krijgen. Ten slotte is het altijd een goed idee om het tapijt na het verwijderen van de deuk even goed te stofzuigen. Zo komen de vezels echt volledig terug in hun originele vorm en u verwijdert direct eventueel vocht dat nog achtergebleven is.

Meubeldeukjes verwijderen is relatief eenvoudig

Hoewel meubeldeukjes er op het eerste gezicht lastig uitzien om te verwijderen is dat in de praktijk gelukkig niet het geval. Met de juiste benodigdheden is de deuk eenvoudig en relatief snel weer verdwenen. Een föhn, plantenspuit, ijsblokjes of stoomstrijkijzer zijn in de meeste huishoudens wel aanwezig. Het is belangrijk om genoeg geduld te hebben tijdens dit klusje. Als de vezels niet genoeg vocht hebben opgenomen zullen ze hun originele vorm niet opnieuw aannemen. Deuken veroorzaakt door meubels zullen in de toekomst u niet meer tegenhouden tijdens het opnieuw inrichten van uw huis. Gebruik een van bovenstaande trucjes om de meubeldeukjes te verwijderen en u kunt weer lange tijd genieten van uw mooie tapijt.

How to prevent dents appearing in a rug

There are a couple of things you can do to stop dents forming in a rug or carpet. First of all, move the item of furniture slightly every few weeks – just a few centimetres will do. This will stop the fibres from becoming too compressed with the passing of time. Another thing you can do is put something under the legs of the furniture to cushion the weight. There are purpose-made furniture cups available that distribute the weight of the item. These can be rather ugly to look at, but work well on beds or armchairs that have hidden feet. You can make smaller, neater protectors out of pieces of felt that will become invisible if you cut them to the exact footprint of the item. This works well with a table, for example, when the legs and feet are clearly visible.

banner

Bekijk en bestel hieronder de afgebeelde vloerkleden in dit artikel

Use of rugs

Empire
Trellis Stone

SANDERSON

Use of rugs

DFeel Good
Afghan

BRINKER

Use of rugs

Stapleton Park
Admiral Blue

SANDERSON

Use of rugs

Seaweed Teal

MORRIS

Use of rugs

Dancer 0030 Guara Red

JACKIE & THE FISH