Natuurlijke huismiddeltjes om stofgeuren uit
vloerkleden te verwijderen

banner

Stofgeuren die in huis blijven hangen kunnen erg vervelend en naar zijn. De geur van stof is, zeker als er niet op tijd iets aan gedaan wordt, muf en zwaar. Hoe ontstaan stofgeuren in je woning eigenlijk? Waarom is het belangrijk om deze geurtjes te neutraliseren? En, de belangrijkste vraag die we in dit blog beantwoorden: met welke handige natuurlijke huismiddeltjes kunnen stofgeuren op een efficiënte manier verwijderd worden?

Manieren waarop stofgeuren in huis kunnen ontstaan

Muffe, stoffige geurtjes in je woning kunnen op diverse manieren ontstaan. Een van de belangrijkste en veelvoorkomende oorzaken is een teveel aan stof in huis. Wordt een vloerkleed niet regelmatig goed gestofzuigd en gestoft, dan kan dat leiden tot een vieze stofgeur in de woning. Een andere mogelijke veroorzaker van stofgeuren is schimmel, dat vaak veroorzaakt wordt door vochtplekken in het tapijt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van optrekkend vocht vanuit de kelder of van doorslaand vocht van buitenaf, dat in een vloerkleed is getrokken. Als hier niet op tijd iets aan gedaan wordt, is schimmelvorming en daardoor een muffe geur in het interieur bijna niet te voorkomen. Slecht ventileren van de woning is een derde veroorzaker van nare stofgeuren. De woning ventileren door regelmatig ramen en/of deuren open te zetten of via mechanische ventilatie, is cruciaal om de lucht in huis te verversen en fris te houden. Ook voor vloerkleden is voldoende ventilatie van groot belang. Wat de oorzaak van de stoffige, muffe geur in huis feitelijk ook is, het is belangrijk om er zo snel mogelijk iets aan te doen.

Use of rugs
Use of rugs

Het belang van het neutraliseren van vieze stofgeurtjes

Vieze stofgeurtjes in vloerkleden en tapijten dienen zo snel mogelijk en efficiënt geneutraliseerd worden. Daar is iedereen die hiermee te kampen heeft het wel over eens. Ten eerste is het weghalen van de geur belangrijk, omdat de stank onaangenaam en vervelend is. Veel woningeigenaren hebben zelf last van de geur, maar schamen zich ook als er visite komt en de geur nog steeds in hun woning hangt. Stofgeurtjes komen onhygiënisch en vies over. Ze wekken, zeker richting bezoekers, de indruk op dat je jouw woning niet goed schoonmaakt en onderhoudt. En dat is niet de huiselijke, gezellige en prettige sfeer die je wilt overbrengen als je familie, vrienden of kennissen op bezoek krijgt, toch? Nog los van dit gegeven, is het in de tweede plaats vanuit gezondheidsoverwegingen van belang om iets aan die vervelende stofgeuren in je huis te doen. De muffe stofgeur die uit tapijt omhoog trekt, kan namelijk ook schadelijk zijn voor je gezondheid. En dat geldt zeker als je qua gezondheid - bijvoorbeeld omdat je kampt met migraine of reuma - al kwetsbaar bent. In het begin valt een stofgeur misschien niet zo op. Maar als er niks gedaan wordt, wordt deze geur al snel penetrant en gewoon erg storend. Mensen die regelmatig in dit soort nare stofgeuren zitten, kunnen vervelende klachten klachten. Hierbij kan gedacht worden aan 'onverklaarbare' keelklachten, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheidsklachten, maar ook aan huiduitslag, verkoudheid en kwaaltjes aan de ogen (zoals vochtige of rode ogen). Al met al redenen genoeg om de stofgeurtjes die uit je tapijt komen te lijf te gaan! Verder is er nog een derde reden om de penetrante stofreuk in je woning (of je bedrijf) aan te pakken. Wordt deze geur namelijk veroorzaakt door teveel stof, vochtproblemen of slecht ventileren en het probleem wordt niet bij de wortel aangepakt, dan kan dat schadelijk zijn voor de woning. Door vocht en stof kan behang, vloerbedekkingen en parket aangetast worden. Hoog tijd dus om iets te doen aan die muffe en irritante stoflucht in het interieur! Ten slotte is er nog een laatste, soms onderschatte veroorzaker van alles doordringende, nare geuren die in de woning of een bedrijfspand kunnen rondhangen: etensresten. Vooral verschimmelde broodresten, restanten van gekruide sauzen (denk aan curry of barbecuesaus) of resten drinken die geknoeid zijn, kunnen leiden tot een nare en alles verstorende geur die je maar moeilijk weg krijgt. Als dit soort voedingswaren in een tapijt terecht komen, ontstaat er na verloop van tijd een vieze, zure geur. Hoog tijd voor actie dus. Let op: de geurresten van voedingswaren kunnen ook via de lucht, vooral tijdens het bakken, koken, gourmetten, frituren of barbecueën, in stoffen materialen trekken en zo in huis blijven hangen. Denk hierbij naast aan karpetten ook aan het stof van bankstellen, gordijnen of raamdecoratie.

banner

Maak zelf natuurlijke middeltjes om de stofgeur in huis aan te pakken

Maar met welke natuurlijk middelen kun je de stofgeur uit het tapijt in je woning, op kantoor of in je bedrijf goed en grondig aanpakken? Er zijn diverse middelen om dit voordelig, slim en efficiënt te doen. Zit er een muffe geur in je vloerkleed, dan kun je met een oplossing van witte wijnazijn de betreffende geur vaak goed en snel neutraliseren. Week het betreffende stof een aantal uren in een emmer met een flinke scheut witte wijnazijn, kies daarna voor een wasbeurt en de muffe stofgeur is verdwenen. Een andere populaire manier om in een bepaalde ruimte een muffe, stoffige en penetrante geur afkomstig uit een vloerkleed te neutraliseren, is om een sinaasappel met kruidnagels te maken. Vul de sinaasappel op met een stuk of tien kruidnagels en zet deze in de ruimte neer. Je zult merken dat de sinaasappel met kruidnagels erin de geur snel doet verdwijnen. Een beproefde manier om nare stoffige geurtjes uit bijvoorbeeld een bankstel, matras of een soortgelijk product te halen, is door baking soda te gebruiken. Hierbij wordt de baking soda over de te reinigen plek gestrooid, om vervolgens zo'n twintig minuten te laten intrekken. Met een borstel kan de soda vervolgens afgeborsteld worden en is de nare geur van het tapijt meestal verdwenen. Een alternatieve optie is om zogeheten tree tea olie te gebruiken. Deze kun je in een spuitfles stoppen en vervolgens vermengen met water. Door het oppervlakte van het vloerkleed waar de muffe stank vandaan komt met dit middeltje in te spuiten, lost de vieze geur vaak snel op. De tree tea olie heeft ongeveer een half uur nodig om goed in te trekken in het tapijt en zijn werk te doen. Citroensap dat uit één citroen geperst wordt en met twee liter water wordt vermengd, is een laatste zelfgemaakt, natuurlijk middel dat effectief is tegen bepaalde stofgeuren. Gebruik het middel om de stinkende plekken mee in te weken. Werkt dit alles niet, dan kun je natuurlijk ook een kant-en-klare geurverwijderaar kopen in de speciaalzaak of online en die op het vloerkleed aanbrengen.

Use of rugs
Use of rugs

Of schakel een geurbestrijdingsbedrijf in

Wanneer het zelf maken van een natuurlijk middel tegen stofgeur niet goed helpt maar slecht tijdelijk soelaas biedt, kun je ook een professionele geurbestrijder inschakelen die jouw vloerkleed cq. tapijt geurvrij kan maken. Er zijn diverse ervaren geurbestrijdingsbedrijven die je definitief van het nare geurprobleem kunnen afhelpen. Hiervoor wordt vaak eerst een apparaat ingezet voor geurdetectie, om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Afhankelijk van de precieze oorzaak of oorzaken van de nare geur, zal het betreffende bedrijf bekijken welke oplossing in de gegeven situatie het beste is. Het bedrijf gebruikt meestal een professioneel middel om dan de geuren uit het tapijt te halen. Het uitgangspunt is daarbij om een aanpak te kiezen die het geurprobleem blijvend oplost en de stank definitief neutraliseert. Natuurlijk is de optie om een bedrijf te contacteren prijzig. Maar als natuurlijke middeltjes tegen stofgeuren niet het gewenste effect hebben, is dit wel de meest directe oplossing van het geurprobleem dat jouw vloerkleed veroorzaakt.

banner

Aanbevolen tapijten

Use of rugs

Acsento Loni

Use of rugs

Sanderson Manila Green

Use of rugs

Orla Kiely Giant Sixties Stem Tomato

Use of rugs

BRINKER CARPETS TAPIJTEN & VLOERKLEDEN

Use of rugs

Christian Fischbacher Lisboa Jade Green

Use of rugs

Shaggy

Use of rugs

Louis de Poortere Mad Men Griff Copperfield