banner

Tips om het perfecte vloerkleed voor uw kinderkamer te kiezen

Tijdens een zwangerschap kunnen ouders vaak uren dromen over het inrichten van de kinderkamer. Welk thema kiest u voor de kamer? Welke kleurcombinaties passen goed bij elkaar? Moet de stijl van de kamer stoer, schattig of eenvoudig zijn? En met welke accessoires maakt u de kamer helemaal af? En ook als het kind langzaam uit zijn of haar babykamer groeit komen deze vragen opnieuw op. Maar of u nou zoekt naar inspiratie voor een kamer voor een baby of voor een peuter, kleuter of zelfs tiener, met het juiste vloerkleed kunt u elke kinderkamer een compleet andere uitstraling geven. Als u harde vloeren heeft, zoals hout of laminaat, kan een vloerkleed een welkome toevoeging aan de kinderkamer zijn. Op een harde vloer ligt of kruipt een baby natuurlijk minder graag dan op een fijn zacht tapijt. En ook voor oudere kinderen kan een vloerkleed een fijne ondergrond zijn om op te spelen of te zitten. Maar hoe kiest u nou het perfecte kleed voor uw baby- of kinderkamer? We geven een paar tips zodat ook u de beste keuze voor uw kinderkamer kunt maken.

Kies de juiste maat en vorm

Om het juiste vloerkleed te kunnen kiezen is het ten eerste belangrijk om te verzinnen met welk doel u het kleed in de kamer wilt leggen. Wilt u een groot kleed, waar het kind lekker op kan spelen, of toch liever een kleiner tapijt om een speciaal hoekje van de kamer te accentueren? Met een klein rond kleed kunt u bijvoorbeeld een gezellig leeshoekje nog leuker aankleden, maar op een groot kleed in het midden van de kamer kan uw kind naar hartenlust met poppen of auto's spelen. De keuze voor de maat van het kleed is natuurlijk ook afhankelijk van de verdere indeling van de kinderkamer. Houd hierbij rekening met de meubels en houd in gedachten hoeveel ruimte er op de vloer overblijft voor het kleed.

Als u het kleed wilt gebruiken om een speciaal hoekje in de kamer te accentueren, moet u rekening houden met de meubels die op of rond dit kleed moeten komen te staan. Een te klein kleed zal niet voldoende opvallen, terwijl een te groot kleed juist teveel ruimte in zal nemen. Daarnaast speelt ook de vorm van het kleed een grote rol. Vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei diverse vormen. Een rechthoekig of rond kleed is vaak de meest voor de hand liggende keuze, maar juist op een kinderkamer kan een kleed in een fantasierijke vorm veel toevoegen aan de ruimte en zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van uw kind. Verschillende vormen in een kamer kunnen kinderen stimuleren om hun fantasie te gebruiken en verbanden te leggen.

Welk materiaal is geschikt?

Als u een keuze heeft gemaakt voor de maat en vorm van het kleed is het tijd voor een andere belangrijke keuze. Vloerkleden zijn beschikbaar in diverse materialen. De keuze voor het materiaal is niet alleen afhankelijk van het uiterlijk, maar ook de duurzaamheid en het onderhoudsgemak kunnen meespelen in de keuze. Hierbij is het belangrijk om te bepalen welk van deze aspecten prioriteit heeft voor u. Als u graag een kleed heeft dat lang meegaat, kies dan voor een synthetisch kleed. Katoen en sisal kleden zijn perfect als u geen chemische stoffen in de buurt van uw kindje wilt hebben. En ook organische wol is dan een goede keuze. Ook zijn wollen kleden eenvoudig schoon te houden en lekker zacht. Dit is voor op de kinderkamer zeker een pre. Als uw kind op het kleed wil spelen is een goede hygiëne erg belangrijk. De materiaalkeuze is ook direct een keuze voor de structuur van het kleed. Als het kleed gebruikt zal worden als fijne ondergrond om op te spelen, is de keuze voor een glad, zacht kleed de juiste. Jute en sisalkleden zijn in dit geval dus minder geschikt. Maar als u op zoek bent naar een kleed waar vaak overheen gelopen wordt, zijn jute en sisal juist wel goede opties. Een goede tip om de kwaliteit van een vloerkleed te bepalen is het controleren van de dichtheid van de stof. Duw uw vingers in de stof en probeer de onderkant van het kleed te bereiken. Hoe moeizamer dit gaat, hoe beter de kwaliteit is.

De kleur en patroon van het vloerkleed

De kleur van het vloerkleed moet uiteraard goed passen bij de rest van de inrichting van de kinderkamer. De kleurstelling en stijl van de meubels moeten matchen bij het kleed. Bij een redelijk neutrale stijl kan een kleed in een felle kleur of met speelse patronen de kamer een eigenzinnig karakter geven. In een kamer waar al veel andere kleuren aanwezig zijn, kan een neutraal gekleurd kleed de kamer juist een soort rust meegeven. Ook de structuur van het kleed kan hierbij weer meespelen. Een combinatie van veel verschillende patronen en structuren in de kinderkamer, kunnen de kamer een intrigerende en rijke uitstraling geven.

Veiligheid speelt ook mee

Een kinderkamer moet niet alleen een mooie ruimte zijn om naar te kijken, het moet bovenal een functionele en veilige kamer zijn. U wilt uw kind de fijnste kamer geven. Een warm, zacht vloerkleed kan bijdragen aan deze sfeer. Zorg er ook voor dat het kleed antislip is, of leg er een antislip kleedje onder. U wilt natuurlijk voorkomen dat uw kind kan uitglijden en zich dan zal verwonden.

Het juiste vloerkleed, geen eenvoudige keuze

U ziet, de keuze van het juiste vloerkleed is er niet eentje die eenvoudig gemaakt is. Er spelen veel verschillende factoren mee. Om het perfecte vloerkleed voor de kinderkamer te kiezen moet u rekening houden met de maat en vorm van het kleed, maar ook met het materiaal en de structuur. Een vloerkleed kan de complete uitstraling van de kinderkamer veranderen, dus ook de kleur en het patroon van het kleed moeten zorgvuldig gekozen worden. Ten slotte moet het kleed ook functioneel en veilig zijn. Pas als er rekening wordt gehouden met al deze aspecten is het mogelijk om daadwerkelijk het perfecte kleed voor de kinderkamer uit te kiezen. Maar als u de keuze voor het beste kleed dan eenmaal gemaakt heeft, zal dit een beslissing zijn waar u vele jaren plezier van zult hebben.