banner

Hoe u uw tapijten kunt beschermen tegen hun ergste vijanden

Bij het inrichten van een woning komt heel wat kijken. U krijgt te maken met kleurkeuzes, het uitzoeken van meubilair, het ophangen van decoratie en ga zo maar door. Maar hoe u uw huis ook inricht, het is pas echt af met een tapijt of vloerkleed.

Een tapijt maakt de ruimte af. Zonder een tapijt lijken meubels als losse onderdelen in de ruimte te staan. Maar door het neerleggen van een tapijt in de juiste kleurstelling, vorm en afmeting creëert u een eenheid. Behalve een gevoel van ruimtelijkheid, heeft het leggen van een tapijt nog meer voordelen

Akoestiek

Een of meerdere tapijten in een ruimte zullen het geluid absorberen. Hoe dikker het tapijt, des te groter het absorptievermogen. Een tapijt werkt geluiddempend en weerkaatst het geluid niet. Hinderlijk galmen in de ruimte wordt zo aanzienlijk verminderd.

Een tapijt hoeft hiervoor niet noodzakelijkerwijs op de grond te liggen. Als u het aan de muur bevestigt, heeft het hetzelfde effect op de akoestiek. Wist u trouwens dat tapijten tot het jaar 1800 meestal aan de wanden werden gehangen? Ze waren veel te kostbaar om overheen te lopen.

Decoratie

Niet voor niets omringden koningen, tsaren en farao´s zich met weelderige zaken en kleurrijke, handgeknoopte tapijten in vele motieven. Een tapijt was een bekroning van paleizen en tempels en kwamen in alle culturen en over de hele wereld voor.

Handgeknoopte tapijten met wonderlijke kleuren werden al in de vijfde eeuw voor Christus door inwoners van de Kaukasus gemaakt. Het oudste bewaarde tapijt ter wereld met zijn rijke kleuren is in St. Petersburg te bewonderen.

Vloerkleden en tapijten zijn momenteel heel trendy en verkrijgbaar in diverse materialen, patronen en afmetingen. Een met zorg uitgekozen tapijt kan zelfs als een designstuk worden aangemerkt.

banner

Warmte

Niets is zo aangenaam als met blote voeten over een tapijt te lopen. Met name wol heeft een isolerende eigenschap en is warmteregulerend. Veel tapijten kunnen ook prima in combinatie met vloerverwarming worden toegepast.

Het behoud van uw tapijt

Nu u overtuigd bent van de voordelen van een tapijt (of u was al overtuigd) wilt u daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Dat betekent dat u de vijanden van een tapijt zoals vuil, vlekken, vieze geurtjes en afdrukken van meubels zoveel mogelijk wilt vermijden. De praktijk is helaas anders. In een huis wordt nu eenmaal geleefd, het is geen meubeltoonzaal. Er is altijd wel iemand die per ongeluk met zanderige schoenen over het tapijt loopt. Een goed glas rode wijn wordt behalve opgedronken ook wel eens omgestoten. Waarover? Juist, over uw tapijt. En welke vrouw verandert zo nu en dan de inrichting en gaat met meubels schuiven? Het tapijt getuigt daarvan door de diepe indrukken die de poten van de bank of tafel daarin achterlieten. De hond des huizes nestelt zich bij voorkeur aan uw voeten op het tapijt, haren en geurtjes als dank achterlatend. Allemaal bedreigingen en vijanden van uw mooie tapijt.

Met de volgende tips is houdt u uw tapijt in topconditie.

Stofzuigen

Regelmatig stofzuigen voorkomt dat vuil zoals zand, stof, kruimels, haren (ook van dieren) en huidschilfers dieper in het tapijt dringen en op den duur lastig of zelfs niet meer te verwijderen is. Gebruik een stofzuiger die voldoende krachtig is en die met een speciaal mondstuk voor het stofzuigen van vloerbedekking wordt geleverd. Sommige stofzuigers hebben ook een ingebouwde allergiefilter. Zo´n filter vangt fijnstof op en verwijdert allergenen, pollen, huisstofmijt en haren uit het tapijt.

Om ervoor te zorgen dat de stofzuiger daadwerkelijk al het vuil opzuigt, kunt u tijdens het stofzuigen het beste regelmatig van richting veranderen en niet altijd in dezelfde richting zuigen.

Geurtjes bestrijden

Het is onvermijdelijk dat een tapijt, behalve het opnemen van geluid, ook omgevingsgeuren opneemt. Denk hierbij aan de geur van eten, rook, lichaamsgeuren of de geur van huisdieren (vooral honden kunnen soms enorm stinken). Het is natuurlijk bijzonder onfris wanneer u een ruimte binnenkomt en dit soort muffe geuren waarneemt.

Voordat u een (chemisch) product aanschaft om van deze geurtjes af te komen, kunt u ook een van de volgende middeltjes op een onopvallende plek op het tapijt uitproberen.

Wodka

Deze sterke graan gestookte drank is helder, kleurloos, nagenoeg geurloos en heeft een alcoholpercentage van 40%. Genoeg ingrediënten om vlekken moeiteloos te kunnen verwijderen, de stof op te frissen en geurtjes te verwijderen. Wodka zal ook alle bacteriën doden.

Vernevel de wodka met een spuitfles. Nadat de behandelde plek is opgedroogd, zult u de alcohol niet meer ruiken.

Bakpoeder

Bakpoeder, ook natriumbicarbonaat of zuiveringszout genaamd, is een natuurlijke stof die alle levende wezens in zich hebben. Het is niet giftig en neutraliseert geurtjes wonderbaarlijk goed. Het enige dat u hoeft te doen is het tapijt royaal met het bakpoeder bestrooien en het 24 uur laten inwerken. Daarna kunt u het bakpoeder opzuigen. Meng voor een heerlijke subtiele geur eens wat etherische olie door het bakpoeder voordat u het op het tapijt aanbrengt.

Koffiedik

Koffie neutraliseert geurtjes, net als bakpoeder. Het kan de geurtjes ook maskeren. Daarom is het een perfect huismiddeltje voor stinkende tapijten. Koffie is helaas wel veel duurder dan bakpoeder.

Laat het koffiedik eerst goed drogen en verdeel het dan over het tapijt. Na 24 uur mag u het koffiedik opzuigen.

Deuken en indrukken uitwissen

Onder zware druk van meubels, kunnen er deuken en indrukken in het tapijt ontstaan. Die worden na het verplaatsen van een meubelstuk pas zichtbaar. Met wat ijsblokjes kunt u het tapijt weer in originele staat terugbrengen.

Bedek het ingedeukte oppervlak met ijsblokjes en laat het ijs rustig smelten. Wanneer het ijs gesmolten is, moet u het overtollige vocht met een handdoek of een daarvoor geschikte stofzuiger verwijderen.

De vezels in het tapijt zullen het vocht uit het smeltende ijsblokje opnemen. Wanneer de samengeperste vezels het vocht absorberen, zullen ze weer hun oorspronkelijke vorm aannemen. Voor de finishing touch kunt u met uw vingers de vezels in volle glorie herstellen.

Een alternatieve methode die u kunt toepassen wanneer u geen ijsblokjes ter beschikking heeft, is het gebruik van een stoomstrijkijzer. Houdt het strijkijzer ongeveer vijf centimeter boven de deuk tot deze warm aanvoelt en van stoom (water) is verzadigd. Pas tijdens deze klus wel op voor de hete stoom.

Schoenen uit

Schoenen zijn een van de grootste vijanden van uw tapijt. Wanneer er veelvuldig met schoenen over een tapijt wordt gelopen, zal dit sneller slijten. Door vuil van buiten dat zich vaak onder de schoenzolen bevindt, zullen vlekken en slijtageplekken op het tapijt ontstaan. Leer uzelf en uw huisgenoten aan om niet met schoenen over het tapijt te lopen. Trek in plaats daarvan een paar sloffen of slippers (die u alleen binnen draagt) aan.

Draai het eens om

Wanneer het patroon het toelaat, adviseren wij u om uw tapijt regelmatig te verleggen door het een kwart slag of zelfs 180 graden te draaien. Op deze wijze wordt het tapijt overal op dezelfde manier belast en daardoor minder snel slijten.

.