banner

De belangrijkste voordelen van karpetten

Het gebruik van goede karpetten, oftewel vloerkleden, in huis of in een kantoorpand heeft veel voordelen te bieden aan de gebruiker. Niets voor niets mogen vloerkleden zich sinds enige jaren weer verheugen in een flink toegenomen belangstelling van de consument. Natuurlijk kun je bij het kiezen voor een vloer een keuze maken uit tal van soorten vloeren, zoals linoleumvloeren, gietvloeren, een tegelvloer, gewone vloerbedekking van tapijt, een moderne betonvloer, een parketvloer of misschien laminaat: er is enorm veel keuze. Maar wie kiest voor een karpet ofwel vloekleed gebruiken, profiteert van een aantal specifieke voordelen die dit product te bieden heeft. Welke pluspunten karpetten allemaal te bieden hebben en wat deze vloerkleden je opleveren, zetten we in dit blogartikel voor je op een rijtje!

banner

Met een karpet veel meer sfeer en gezelligheid in huis

Een van de belangrijkste redenen om en karpet aan te schaffen, is voor veel mensen de extra warmte, sfeer en gezelligheid die karpetten te bieden hebben. Kies je voor een karpet in de woonkamer, op je slaapkamer of in de hal van je woning? Dan zorgt dat - uiteraard afhankelijk van de vormgeving, kleuren en patronen die het karpet heeft - voor een extra sfeervolle uitstraling in huis!

Genieten van lekkere warme voeten als je een hoogpolig karpet koopt

Karpetten zijn ook perfect om letterlijk voor een warmere atmosfeer te kunnen genieten. Vooral op koudere vloeroppervlakten, zoals stenen tegels of een gietvloer zonder vloerverwarming, heeft een karpet echt toegevoegde waarde. Zeker als je kiest voor zogenoemde hoogpolige vloerkleden verzeker je jezelf van lekker warme voeten, ook als de vloer fris en koel aanvoelt. Hoogpolige karpetten zijn kleden met langere draden, waar je met je voeten dus verder in wegzakt. En dat is natuurlijk heerlijk warm en comfortabel!

banner

Meer eenheid en samenhang in het interieur

Door een goede karpet uit te kiezen, of meerdere, kun je eenvoudig meer eenheid en samenhang in je interieur aanbrengen. Zo kun je een vloerkleed inzetten om twee delen in de woonkamer met elkaar te verbinden.Zet op het kleed bijvoorbeeld een relaxfauteuil en laat het kleed doorlopen richting een andere plek in de woonkamer die je bij jouw fauteuilhoekje wilt betrekken. Belangrijk als je meer eenheid in het interieur wil creëren, is dat je goed moet nadenken over het effect dat je met karpetten in huis wilt bereiken. Het is aan te raden om te kiezen voor een vloerkleed met een rustige en tijdloze uitstraling. Gebruik bij het creëren van meer eenheid dus, als dat mogelijk is, een egaal karpet of een vloerkleed dat niet al te druk overkomt qua motieven en patronen. Dit type karpets, rustig en egaal, helpt zo om meer rust en samenhang te creëren. Anders ligt dat natuurlijk als je een modern en veelkleurig interieur hebt. Als hier sprake van is, kun je gaan voor een bonter en meerkleurig karpet om de vloer mee op te sieren. Doe dit tactisch en laat de kleuren die je in het interieur gebruikt terugkomen in het vloerkleed.

Karpetten zijn gemakkelijk schoon te maken

Veel mensen denken dat een vloerkleed een hoop extra werk oplevert, als het moet worden schoongemaakt. Gelukkig valt dit erg mee. Zeker als je ervoor kiest om een laagpolig karpet aan te schaffen, valt het schoonhouden en reinigen van het vloerkleed enorm mee. Laagpolige kleden vangen weinig stof en vuiligheid op en kun je met een goede stofzuiger razendsnel schoonmaken. Vergeet niet om af en toe ook even onder het vloerkleed te zuigen en schoon te maken, door de randen van het kleed omhoog te klappen. Die plekken, onder het karpet en specifieke langs de randen, zijn namelijk wel gevoelig voor stof en troep. Maar over het algemeen geldt voor laagpolige karpetten dat het reinigen daarvan vaak enorm meevalt.

De geluiddempende werking van karpetten is een fijn kenmerk

Een van de fijne kenmerken van karpetten is het gegeven dat ze helpen bij het dempen van geluiden in de woonkamer. Loop maar eens over een parketvloer of laminaat dat enigszins kraakt en piept. Dat zijn storende geluiden, die je liever niet teveel hoort. En als je in een appartement met buren of in een wat gehorige flat woont, zullen je bovenburen en onderburen het hier hartgrondig mee eens zijn. Leg je daarentegen een karpet op de vloer, dan is het gedaan met de vervelende geluiden. Een vloerkleed vangt gekraak, piepgeluiden en geschuifel over de vloer op en dempt deze geluiden. Zo heb je niet alleen zelf minder last van geluid. Als dat het geval is profiteren namelijk ook je buren, of ze nu naast, boven of onder je wonen!

Een karpet kun je razendsnel vervangen als deze je niet bevalt

Stel dat je ooit een vloerkleed hebt gekocht dat momenteel, je hebt hem wellicht al decennia geleden gekocht, uit de mode is en niet meer geschikt is om te gebruiken. Het mooi van karpetten is dan dat je deze razendsnel kunt vervangen. Anders dan een vaste vloer als een gietvloer of beton cire vloer, hoeft er niks uitgebroken te worden. Je rolt het tapijt op en brengt deze weg: dat is alles wat je hoeft te doen. Daarbij, dat is een handige tip mocht je echt je karpet willen vervangen, kun je je oude vloerkleed vaak nog als retro-exemplaar verkopen via een vintage meubelzaak of via online verkoopwebsites als Marktplaats. Oude(re) retro en vintage karpetten zijn namelijk al enkele jaren behoorlijk populair op de markt. Door je karpet online of offline te verkopen en te vervangen voor een nieuwere en moderne variant vloerkleed, sla je feitelijk meerdere vliegen in één klap: je oude vloerkleed wordt afgehaald of kun je zelf weggeven (wat een bezoekje aan de stort scheelt). Verder krijg je voor je oude karpet ook nog eens geld. En ten slotte koop je een karpet dat beter bij de hedendaagse interieuropvattingen past en natuurlijk ook bij jezelf. Zo simpel en eenvoudig los je dit 'tapijtprobleem' dus op!

Vloerkleden bieden veel keuzemogelijkheden: de belangrijkste soorten karpetten

Ten slotte nog iets over de enorme keuzemogelijkheden die je hebt als je een passend karpet zoekt Alleen qua vormen kun je eigenlijk al veel kanten op: zo zijn er ronde karpetten, maar ook vierkante, rechthoekige en zelfs - voor de echte liefhebbers van speciale en unieke interieurproducten - driehoekige karpetten in overvloed. Los van de vorm, kun je kiezen voor vloerkleden met een egale kleur of juist voor veelkleurige kleden of karpetten met mooie patronen en motieven. En vergeet niet dat je ook kunt kiezen uit diverse stofsoorten: van dikkere stoffen tot dunne materialen. Cruciaal is ten slotte om goed te kijken naar de vraag of je een laagpolig of een hoogpolig vloerkleed wilt. Hoogpolige kleden zijn comfortabeler, warmer en zien er iet warmer en sfeervoller uit. Een nadeel van hoogpolige karpetten is echter dat ze moeilijker schoon te houden zijn dan laagpolige kleden. Verder zien laagpolige kleden er strakker en moderner uit, en ogen ze niet zo rommelig als hoogpolige karpetten. Welke keuze je ook maakt: ga in elk geval voor een karpet van goede kwaliteit, die past bij jouw interieur. Alvast veel succes bij het kiezen van een geschikt vloerkleed voor jouw woning of kantoor en geniet optimaal van alle voordelen die hedendaagse karpetten te bieden hebben!

banner