Woonkamers en familiekamers hebben niet per ongeluk hun naam gekregen. Woonkamers zijn plekken waar mensen samenkomen. U wilt dat uw woonkamer comfortabel en uitnodigend is, of u nu vrienden aan het ontvangen bent of met uw gezin naar Netflix kijkt. Het uitrollen van een prachtig woonkamertapijt is de snelste en gemakkelijkste manier om dit te doen. Het juiste vloerkleed voor u hangt af van uw budget, ruimte, stijl en hoe u de kamer wilt gebruiken.

Maten van tapijten voor woonkamers

“Welke maat vloerkleed moet ik nemen? is een van de eerste vragen die iedereen stelt bij het inrichten van een nieuwe ruimte. Een vloerkleed is een geweldige investering, ongeacht de maat, maar het kiezen van het juiste zal je stijl echt naar een hoger niveau tillen.

Het is meestal het beste om een vloerkleed te nemen dat de kamer vult. Open plattegronden zijn echter niet altijd logisch. Het is aan te raden om uw vloerkleed op maat te maken volgens de grootte van uw zithoek. Van muur tot muur is waarschijnlijk het geval in een speciale woonkamer. Als je een open plattegrond hebt, kun je de ruimte visueel indelen en de zithoek als een aparte ruimte beschouwen. U kunt bepalen welke maat vloerkleed u nodig heeft als u eenmaal weet hoe groot uw ruimte is. Om een kamer groter te laten lijken, koop je het grootste vloerkleed dat in je ruimte past, en laat je 18-20 inch rond de omtrek. Je kunt ook een vloerkleed krijgen dat net groot genoeg is om onder alle voorpoten van je meubels door te lopen als een groot vloerkleed buiten je prijsklasse valt. De meeste woonkamers zijn 250 x 350 cm tot 300 x 400 cm groot.

Stijlen van woonkamertapijten

In tegenstelling tot de maatvoering, zijn er geen vaste regels als het gaat om het kiezen van de stijl van tapijt voor uw woonkamer. Het hangt uiteindelijk af van uw persoonlijke smaak en esthetische doelen. De paalhoogte moet bijvoorbeeld in evenwicht zijn met de verkeersdrukte. Over het algemeen zijn hoogpolige en shag vloerkleden comfortabeler en luxer, maar laag- of middelpolige vloerkleden zijn beter voor woonkamers met veel verkeer.

Wees niet bang om ontwerpen en materialen te contrasteren. Het toevoegen van een sierlijk traditioneel tapijt naast minimalistisch modern meubilair zorgt voor een interessante visuele diepte. Je kunt ook texturen van elkaar af spelen. Een gesofisticeerde look creëer je bijvoorbeeld door een leren bank te combineren met een dik shag vloerkleed.

Vloerkleed gelaagdheid

Gelaagdheid tapijten is een andere manier om contrast te creëren. Een relatief sierlijk of visueel interessant kleiner vloerkleed wordt meestal gelaagd bovenop een extra groot vloerkleed van natuurlijke vezels gemaakt van jute, sisal of zeegras. Om een meer casual gevoel te creëren, leg je een tribal vloerkleed op een sisal-basis of gebruik je het natuurlijke vloerkleed om de formele patronen van een traditioneel vloerkleed te aarden.

Ook uw portemonnee profiteert van deze techniek. Grote karpetten, vooral handgeknoopte, kunnen duur zijn, maar zelfs zeer grote vloerkleden van natuurlijke vezels zijn over het algemeen betaalbaar. Door tapijten in lagen te leggen, kunt u dat interessante kleinere tapijt krijgen waar u naar op zoek was, terwijl u de ruimte toch vult met een natuurlijk tapijt.

Vloerkleden voor je woonkamer

Het beste vloerkleed voor de woonkamer is degene die voor jou werkt. Ondanks deze richtlijnen, wees niet bang om de regels te overtreden! Creëer je eigen woonkameroase door te experimenteren met verschillende stijlen, maten en plaatsingen.