banner

9 Vloerkledentrends voor 2021

Nu je van plan bent om je huis in 2021 een upgrade te geven, zou het vloerkleed van de woonkamer een van de belangrijkste items moeten zijn die je overweegt. Een tapijt speelt een cruciale rol in de verhoging van de esthetiek van je interieur. Echter, kan het vinden van het perfecte vloerkleed best een uitdagende en tijdrovende klus zijn. Je moet niet alleen de juiste afmeting vinden, het juiste materiaal selecteren en de ideale poolhoogte kiezen, maar er ook voor zorgen dat de kleuren en het patroon harmonieus aansluiten bij je stijl.

Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken, door de huidige trends te volgen. Voor 2021 vind je hieronder 9 tapijt trends die je ongetwijfeld zullen inspireren. Het ultieme karpet voor je woonkamer zie je straks al helemaal voor je.

Maximalisme

Aangezien interieurontwerp in 2021 alles te maken heeft met zelfexpressie, is het acceptabel om de regels te overtreden. Maximalisme biedt je de ruimte om contrasterende kleuren te hebben binnen je interieur. Ook patronen mogen botsen, zolang jij het geheel maar fijn vindt. Er zijn eenvoudige manieren om maximalisme te gebruiken bij de keuze van een vloerkleed.

Heb je felle muurkleuren? Kies dan voor een geometrisch tapijt of een tapijt met een patroon, zodat er een mooie botsing ontstaat. Ook de tinten van het vloerkleed mogen afsteken tegen de kleuren van de muur en je meubels. Met maximalisme laat je immers je persoonlijkheid zien. Toch mag je voorzichtig zijn met experimenteren en ervoor waken dat je stijlstatement niet verdrinkt in het geheel.

Ga voor vintage

Oud wordt weer nieuw in 2021. Je kunt je oude vloerkleed uit de bergruimte halen, maar ook een nieuw vloerkleed kopen met een heuse vintage look. Fabrikanten gebruiken speciale kleurstoffen om dit verouderde effect aan nieuwe tapijten toe te voegen. Het grote voordeel van zo een nieuwe vintage mat is dat je niet hoeft te dealen met de vlekken en versleten plekken van een mat die werkelijk oud is. Een vintage vloerkleed past bij haast elke woonkamer, zelfs als alle meubels modern zijn.

banner

Geometrische patronen en bloemenprints

Hoewel traditionele tapijten nog jaren bij ons zullen zijn, zijn veel mensen, vooral jongeren, eerder op zoek naar opvallende designs. Tapijt ontwerpers spelen handig hierop in. Vloerkleden met geometrische patronen en bloemenprints zijn nu haast even makkelijk te vinden als traditionele tapijten gemaakt van een enkele kleur.

Onder de populaire geometrische patronen voor 2021 vind je Marokkaanse ornamenten, moderne optische illusie-effecten en opmerkelijke tegelpatronen. Ook bloemenprints blijven geliefd dit jaar. Bloemmotieven op grijze tapijten en bloemmotieven op felgekleurde tapijten zijn de trendy bloemenprints voor 2021.

Grijs en andere neutrale tinten

Neutrale kleuren zoals grijs zullen altijd modieus blijven in de wereld van vloerkleden. Hoewel deze stijl traditioneel is, is hij ook trendy. Bovendien bieden grijs en andere neutrale tinten een aantal sterke algemene pluspunten. Zo voegt een grijs tapijt diepte toe aan je leefruimte en matcht hij perfect met bijna elk meubelstuk en muurdecoratie. En omdat binnenmuren vaak wit, beige of lichtgrijs zijn, zit je met neutrale tinten in je vloerkleed ook steevast goed.

Leg vloerkleden op het tapijt

Als je een kamerbreed zacht tapijt hebt, kun je de stijl verbeteren door wat vloerkleden op het tapijt te leggen. Dit concept is ook handig om een versleten of bevlekte plek te maskeren. Je kunt bijvoorbeeld een modern koeienhuid vloerkleed toevoegen aan een specifiek deel van de woonkamer. Een ronde mat met een vlot patroontje onder de salontafel is een andere creatieve optie. Volg je hart, maar waak ervoor dat de extra vloerkleden niet concurreren met je basis tapijt. Tenzij je dat juist wel wilt.

Vochtwerende, vlek- en huisdier bestendige tapijten

Naast de stijl en het ontwerp, kun je ook nadenken over de bescherming van je vloerkleed. Heb je thuis jonge kinderen of huisdieren, dan is een waterdicht en vlekbestendig vloerkleed het overwegen waard. Zo is je splinternieuwe tapijt goed bestand tegen het morsen en kliederen van je kleintjes.

Ook de vacht van je huisdier is niet langer een uitdaging. Haren van honden en katten kunnen namelijk diep in het oppervlak van een tapijt dringen en op termijn voor een onaangename geur zorgen. Een aanrader voor 2021 is een antistatisch tapijt dat bij het stofzuigen gemakkelijk de vacht van huisdieren loslaat.

Cut & loop ontwerp

Een cut & loop tapijt of vloerkleed heeft een uniek ontwerp dat bestaat uit geluste polen waarvan een deel wel en een deel niet wordt afgesneden. Je hebt dus cuts en loops op één vloerkleed. Dankzij deze structuur zijn de tapijten sterker en duurzamer en ideaal voor woonkamers met veel verkeer. Naast duurzaamheid zijn cut & loop vloerkleden ook geliefd vanwege hun prachtige patronen.

De patronen op cut & loop tapijten verschillen van de patronen van andere vloerkleden, omdat alle vezels gelijk zijn van soort en kleur. De patronen worden gecreëerd door de textuurverschillen tussen de geluste polen en de polen met afgeknipte uiteinde. Bij ’normale’ tapijten worden de patronen gemaakt met verschillende soorten en kleuren vezels. Hieronder vindt je enkele populaire cut & loop tapijtstijlen:

Strepen & golven. Met deze cut & loop patronen trekt je vloer heerlijk veel aandacht. De patronen zorgen ook uitstekend voor het camoufleren van kleine vlekken en slijtage door verkeer.

Wervelingen en bladvormen. Bladachtige patronen zijn geliefd in cut & loop tapijten, dankzij de traditionele elegantie. De patronen kunnen verschillende ontwerpen en diktes hebben, afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Lijnen, ruiten en blokken. Als je een fan bent van een gestructureerde look, kan een cut & loop tapijt met lijnen, blokken of ruiten een perfecte match voor je zijn. De patronen werken beter dan bij een gewoon vloerkleed en voegen een luxe stijl toe aan je woonkamer.

banner

Gedurfd en opvallend

Nu tapijtfabrikanten steeds heviger moeten strijden om de gunst van de consument, komen er ook meer ontwerpen met unieke kleuren en vormen op de markt. Tapijten met felle kleuren als oranje, juweel-tinten en paars als basis zul je geregeld tegenkomen in je zoektocht naar het ideale exemplaar. Zelfs combinaties van meerdere schreeuwende kleuren zijn niet langer taboe. Verwacht in 2021 meer woonkamers met onconventionele vloerkleden binnen te stappen, omdat er in principe geen regels meer zijn.

Gedurfde en opvallende vloerkleden functioneren ook fantastisch als je ze strategisch plaatst over je kamerbreed tapijt. Zo kun je in meerdere delen van je woonkamer een brutale stijl-statement maken.

Handgemaakte tapijten

Handgemaakte tapijten zijn al heel lang in de mode en zullen niet snel verdwijnen. Je kunt ervoor kiezen om een handgemaakt vloerkleed te kopen in een winkel of online platform, maar ook besluiten om er zelf een te maken. Je moet slechts over de materialen en vaardigheden beschikken. Het geeft grote voldoening om een stuk in de woonkamer te hebben dat je zelf hebt gemaakt. Een prachtig vloerkleed waarin jouw creativiteit en fantasie in het ontwerp is opgenomen.

De belangrijkste pluspunten van een handgemaakt tapijt in je woonruimte, zijn de duurzaamheid, het lage onderhoud, het zachte gevoel en de originele patronen. En omdat het nooit uit de mode raakt, is het vloerkleed ook een levenslange investering.

Handgemaakte tapijten behoren tot de top trends voor 2021, vooral als het gaat om vloerkleden voor kleinere oppervlakken. Ze voegen persoonlijkheid, creativiteit en kunst toe aan je vloer. Bovendien zijn ambachtelijke tapijten meestal van een hogere kwaliteit dan hun machinaal vervaardigde tegenhangers. Als je besluit te kopen, heb je keuze uit handmatig geluste vloerkleden, handmatig getufte vloerkleden en handmatig platgeweven vloerkleden.

Conclusie

Nu je de top tapijt trends voor 2021 kent, kies je met gemak het ideale vloerkleed voor je woonkamer. Je hebt voldoende inspiratie om dit praktische decoratiestuk keurig te laten aansluiten bij je interieurstijl en de beschikbare ruimte. Wil je je persoonlijkheid onbegrensd tonen, dan kan maximalisme een goede keuze zijn. Maximalisme heeft alles te maken met het overtreden van de regels om een aantal van je voorkeuren toe te voegen. Botsende kleuren en patronen zijn toegestaan, zolang je niet te ver doorschiet. Immers, wil je toch wat harmonie tussen de vijfde muur van je woonkamer en de rest van het interieur.