banner Klik hier voor details

Als de temperatuur stijgt en het weer warmer wordt, hebben mensen de neiging om meer tijd buiten door te brengen. Een van de beste manieren om je buitenruimte te verfraaien is het leggen van een buitentapijt. Het is mooi en voegt karakter toe met levendige kleuren en verschillende patronen. Waar een welkomstmat alleen de impact van vieze schoenen vermindert, biedt een buitentapijt nog meer voordelen. Een buitentapijt beschermt de vloeren, verstopt scheuren in het terras en fleurt tevens je terras of patio op zonder dat daar een hoog prijskaartje aan hangt. Dus, welk tapijt is het meest geschikt voor jouw terras? Laten we eens kijken wat je moet weten over vloerkleden voor buiten en hun voordelen.

icon

Waarom heb

je een buitentapijt nodig?

  • Als je geen dure make-over wil, is het leggen van een vloerkleed al voldoende om een louter functionele patio om te toveren in een sfeervolle, luxe ruimte. Je kunt familiefeesten organiseren en lekker met een boek genieten van de zon.

  • Het verbindt de ruimte tot een geheel: een vloerkleed moet een aanvulling zijn op reeds aanwezige items, afhankelijk van het gekozen thema. Het creëert een elegante setting voor bijeenkomsten.

  • Vloerbescherming: geknoei en vlekken kunnen verwoestende gevolgen hebben voor je vloeren, zeker als ze de afwerklaag aantasten. Alcohol en azijn zijn zuur en zullen de verf beschadigen of de waterafstotende laag wegvreten. Als je een vloerkleed hebt, krijg je geen vlekken op de vloer. Bovendien zijn de meeste weerbestendige tapijten tevens vlekbestendig, waardoor een keer morsen niet meteen het einde van je tapijt betekent.

  • Het vermindert krassen en slijtage: houten en stenen vloeren zijn solide en kunnen verschillende buitenelementen weerstaan. Je schurende meubelen kunnen echter krassen en deuken achterlaten op de houten vloeren. In plaats van rubberen dopjes voor je stoelen aan te schaffen, kun je een mooi vloerkleed voor de zithoek kopen, waarna krassen tot het verleden behoren.

icon

Waar zijn vloerkleden voor

buiten van gemaakt?

De ontwerpen van vloerkleden voor buiten voldoen aan de eisen voor de buitenomgeving. Ze zijn bestand tegen verzengende hitte, harde wind en onweer. Vochtigheid hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn, aangezien de tapijten geen water opnemen, wat de groei van schimmel een meeldauw tegengaat. Om de natuurlijke elementen en voetverkeer te weerstaan, zijn de kleden gemaakt van robuuste materialen die een lange levensduur garanderen. Ook de weefstijl en constructiemethode hebben invloed op de duurzaamheid.

Tapijten zijn producten van synthetische en natuurlijke vezels. De meeste vloerkleden voor buiten zijn gemaakt van synthetische vezels met polypropyleen, dat geliefd is om zijn vlek- en schimmelbestendigheid. Het neemt geen water op en door UV-behandeling wordt verkleuring door blootstelling aan de zon verminderd. Je kunt deze tapijten schoonmaken met de tuinslag of zelfs bleken zonder ze te beschadigen.

Nylonvezel is een perfect materiaal voor het maken van vloerkleden vanwege zijn veerkracht, vlekbestendigheid en duurzaamheid op plaatsen met veel voetverkeer. Het materiaal is eenvoudig in onderhoud en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De vezel wordt wel heet in direct zonlicht. Polyester zorgt voor levendige kleuren en is vlekbestendig, maar is niet geschikt voor gebruik op plaatsen met veel voetverkeer. Als je op zoek bent naar synthetische opties die op natuurlijke vezels lijken, dan is acryl een goede optie. Het is niet vatbaar voor schimmel omdat het vocht zowel opneemt als afgeeft. Acryl heeft vlekbestendige en kleurechte eigenschappen, maar is wel gevoelig voor verbrijzeling.

De zachtste vloerkleden zijn gemaakt van natuurlijke vezels zoals bamboe, sisal, hennep, jute en zeegras. Natuurlijke vezels zijn misschien duur, maar ze geven een luxueus gevoel en zijn verkrijgbaar in verschillende texturen. Bovendien zijn het duurzame en milieuvriendelijk materialen. Nadelen zijn de gevoeligheid voor verkleuring door zonlicht en schimmelvorming door wateropname.

Vloerkleden die ontworpen zijn voor buitenruimtes moeten, ongeacht de constructiestijl, een verstevigend materiaal bevatten met synthetische vezels zoals polypropyleen. Vloerkleden met andere natuurlijke vezels kunnen kwalitatief verslechteren door barre weersomstandigheden. De meeste vloerkleden voor buiten hebben een plat weefsel waarbij ketting- en inslagdraden in elkaar grijpen. Daardoor behoudt het zijn vorm ondanks veelvuldige betreding en ongunstige weersomstandigheden.

banner Klik hier voor details
icon

Buitentapijten

wat wel doen en wat niet?

Tapijten zijn het middelpunt van je terrasdecoratie. Daarom vind je hier, om de juiste keuze te kunnen maken, een aantal zaken die je wel of juist niet moet doen als het gaat om het decoreren van je buitenruimte met een vloerkleed.

icon

Doen

  • Investeer in een duurzaam gemaakt product dat een leven lang meegaat. Een kwalitatief minderwaardig vloerkleed kan de algehele uitstraling van je buitenruimte verpesten. Bovendien is er een zichtbaar verschil tussen een goedkoop kleed en een kwalitatief hoogwaardig exemplaar.

  • Wees creatief met patronen en combineer ze. Houd je favoriete kleuren in gedachten en zoek patronen met verschillende verhoudingen.

  • Houd bij het kiezen van een tapijt rekening met de algehele uitstraling en het gevoel dat je krijgt van de buitenruimte. Voordat je geld uitgeeft aan een tapijt moet je er zeker van zijn dat het een aanvulling vormt op je tuinmeubilair en het kleurenthema. Hebben de wanden een dominante kleur? Kies dan een vloerkleed met neutrale kleuren. Hebben de muren daarentegen een koele kleur, dan kun je kiezen voor een kleurig model dat de aandacht naar zich toe zal trekken.

  • Doe voldoende onderzoek naar de materialen die zijn gebruikt om de vloerkleden te maken en beslis of je voor natuurlijke of synthetische vezels gaat, nadat je de voor- en nadelen van elke soort hebt bekeken.

  • Plaats een ondertapijt onder het vloerkleed.

  • Kies een geschikte maat en vorm van het vloerkleed, passend bij de buitenruimte.

icon

Niet doen

  • Koop geen vloerkleed dat te klein is voor de ruimte. De verhoudingen kloppen dan niet meer, wat een negatief effect zal hebben op de uitstraling van het geheel. Een vloerkleed moet onder het meubilair liggen, in elk geval onder de voorpoten.

  • Kies geen luxe boven gebruiksgemak. Als je kinderen en/of huisdieren erop gaan spelen, heb je een vloerkleed dat bestand is tegen slijtage nodig. Neutrale kleuren zijn dan misschien geen goed idee omdat vlekken of haren van huisdieren gemakkelijk te zien zijn. Een vloerkleed met kleurtjes en een patroon voldoet dan beter.

  • Gebruik een vloerkleed voor binnenshuis niet buitenshuis op plaatsen waar veel voetverkeer is en op plaatsen waar het last kan hebben van ongunstige weersomstandigheden.

icon
icon

Onderhoud

buitentapijt

Het kost minimale inspanning om je vloerkleed voor buiten er als nieuw en in perfecte staat uit te laten zien. Het productieproces maakt de kleden bestand tegen vervaging en vlekken. Ze drogen ook snel en zijn gemakkelijk schoon te maken; het onderhoud is dan ook geen groot karwei. Hier lees je hoe je je vloerkleed verzorgt zodat het er fris uit blijft zien.

1. Regelmatig vuil verwijderen

Tapijten verzamelen vuil en stof afkomstig van schoenen, spelende kinderen en de wind. Als je je vloerkleed niet regelmatig schoonmaakt, zal het vuil neerslaan, waardoor het kleed er oud en vervaagd uitziet. Af en toe moet je de vloerkleden uitschudden om zo vuil en puin, dat in het vloerkleed is gezakt, te verwijderen. Je kunt het tapijt ook schoonmaken met water en zeep, maar vermijd hierbij overvloedig watergebruik.

2. Veeg vlekken en gemorste vloeistoffen onmiddellijk weg

Vlekken trekken snel in een vloerkleed, daarbij een moeilijk te verwijderen smurrie achterlatend. Veeg daarom vlekken en gemorste vloeistoffen meteen weg met een schoonmaakmiddel. Strooi zout op vlekken en dep deze vervolgens. Vetvlekken kun je verwijderen door afwasmiddel te gebruiken. Omdat synthetische vloerkleden bleekmiddelbestendig zijn, kun je voor de aanpak van hardnekkige vlekken bleekmiddel gebruiken.

3. Droog het vloerkleed om schimmelvorming te voorkomen

Vocht veroorzaakt schimmelvorming; daarom moet je ervoor zorgen dat de vloerkleden altijd droog zijn. Als vuil naar de bodem zakt, kan er ook schimmel ontstaan. Je kunt je vloerkleden schimmelvrij houden door ze in de zon te drogen of door een nat-droogzuiger te gebruiken om vuil en vocht op te zuigen. Je mag vloerkleden niet in een droger drogen. De warmte van een droger kan te hoog zijn voor de natuurlijke vezels die gebruikt worden bij de productie van de vloerkleden.

4. Berg je vloerkleed op bij extreem weer

Tapijten zijn stevig en bestand tegen barre weersomstandigheden, maar extreme omstandigheden verkorten hun levensduur aanzienlijk. Als je terras in de winter bedekt is met sneeuw kun je je vloerkleed beter binnenshuis opbergen. Ook kun je je vloerkleed in een hoek van het terras zetten om schade tot een minimum te beperken. Zorg er bij het opbergen van het vloerkleed voor dat het droog is, dat het veilig vastzit en dat het afgedekt is om ervoor te zorgen dat insecten en knaagdieren er niet bij kunnen.

5. Denk bij het wassen aan het materiaal van het vloerkleed

Synthetische vezels zijn taai en bestand tegen het schoonmaken met water. Ze nemen het water niet op en drogen snel. Natuurlijke vezels daarentegen mag je niet blootstellen aan overtollig water, aangezien die niet waterbestendig zijn.

icon

Kunnen buitentapijten binnenshuis

gebruikt worden?

Zeker als je huisdieren en kinderen hebt, kun je vloerkleden voor buiten ook binnenshuis gebruiken. De vloerkleden zijn bestand tegen slijtage door spelende kinderen en gaan lang mee op plaatsen met veel voetverkeer. Bovendien kun je ze eenvoudig schoonmaken en drogen zonder ze te beschadigen. Vloerkleden voor buiten zijn perfect te gebruiken in de speelkamer, keuken en eetruimte omdat ze vlekbestendig zijn en omdat eventueel gemorste vloeistoffen snel opgeruimd kunnen worden.

De meeste vloerkleden voor buiten zijn omkeerbaar en dat is praktisch als je snel moddersporen wil laten verdwijnen. Je kunt het kleed omdraaien als het vies is en op een later tijdstip het vuil verwijderen. Waterafstotende vloerkleden voor buiten kun je tevens in je badkamer gebruiken.

Hoewel je een vloerkleed voor buiten binnenshuis kunt gebruiken, kun je omgekeerd je vloerkleden voor binnenshuis niet buiten gebruiken. De meeste vloerkleden voor binnen zijn van wol en dat materiaal is niet bestand tegen de weersinvloeden. Vloerkleden voor binnenshuis nemen tevens gemakkelijk vocht op, wat de vorming van schimmel veroorzaakt. In tegenstelling tot buitentapijten die minimaal onderhoud vergen, hebben de meeste tapijten voor binnenshuis speciale reinigingsinstructies om ze zo goed als nieuw te houden.

icon

Tips voor het onderhoud

van vloerkleden voor buiten

Het onderhoud van vloerkleden voor buiten hangt specifiek af van het gebruikte materiaal. De volgende onderhoudstips zorgen er mede voor dat ze er fris uit blijven zien.

  • Gebruik een onderkleed: als je een vloerkleed koopt, neem er dan een geschikt onderkleed bij om de levensduur van het vloerkleed te verlengen. Een onderkleed biedt extra demping en grip op plaatsen waar veel gelopen wordt, waardoor de impact van voetverkeer op het tapijt verminderd wordt. Het zorgt tevens voor voldoende luchtcirculatie, waardoor de kans op schimmelvorming onder het tapijt wordt verminderd.

  • Kies een vloerkleed dat is gemaakt van een geschikt materiaal voor jouw persoonlijke situatie: als je vloerkleed de open ruimte van je terras moet bedekken, zijn synthetische vezels de beste keuze. Ze zijn beschermd tegen UV en zijn vochtbestendig. Hoewel natuurlijke vezels net zo stevig zijn, kunnen ze geen vocht en direct zonlicht verdragen.

  • Gebruik een bladblazer om snel stof en vuil te verwijderen. Vlekken in het vloerkleed kun je eerst besproeien met een tuinslang, waarna je het kleed kunt borstelen. Als je het kleed nat hebt gemaakt, kun je het beter niet met lucht droogblazen: dit zal de tere vezels beschadigen.

  • Soms blaast de wind regenwater naar je terras, waardoor het vloerkleed nat wordt. Laat vloerkleden na een storm of na blootstelling aan water altijd aan de lucht drogen. Zorg ervoor dat beide kanten volledig droog zijn voordat je het opbergt of terugplaatst.

Buitentapijten zijn onmisbaar bij het upgraden van de inrichting van je buitenruimte. Neutrale kleuren brengen rust, terwijl een kleuraccent het geheel meteen een stuk gezelliger maakt. Vloerkleden stellen je in staat om een vleugje van je persoonlijkheid toe te voegen zonder de ruimte te overweldigen. Met bovenstaande tips kun je jouw perfecte buitentapijt vinden: een exemplaar dat praktische functionaliteit combineert met jouw persoonlijke stijl. Bovendien kun je de onderhouds- en verzorgingstips gebruiken om de levensduur van je buitentapijten te vergroten en om ze er als nieuw uit te laten zien.

banner Klik hier voor details