Een vloerkleed is onmisbaar in een gezellige woning, het geeft een huiselijke sfeer. Maar ‘ineens’ is daar een grote vlek. Je hoeft niet in paniek te raken, je kunt namelijk heel gemakkelijk zelf jouw vloerkleed reinigen. De vlek is als sneeuw voor de zon verdwenen en je bespaart ook nog eens op kosten voor professionele reiniging. In slechts enkele (gemakkelijke!) stappen is jouw vloerkleed weer als nieuw!

 

Schoonmaken?

Mijn tapijt ziet er eigenlijk nog hartstikke schoon uit, waarom zou ik hem dan toch reinigen? Een vraag die wij best begrijpen, maar toch kan er zich een hoop vuil in jouw kleed verzamelen. Het vloerkleed werkt namelijk als een soort filter, al het stof wordt hierin verzameld. De viezigheid wordt als het ware opgeslagen in jouw kleed, wat ervoor zorgt dat de vezels eerder beschadigen en het kleed dus ook eerder slijt. Super zonde en dus heel gemakkelijk te voorkomen!

 

 

Zelf of professioneel reinigen?

Kies jij voor een professionele reiniging of doe je het liever zelf? Dit hangt van enkele factoren af, bijvoorbeeld hoe kwetsbaar jouw vloerkleed is maar ook hoeveel geld je voor het reinigen wenst te besteden.
Let zeker ook op de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant, sommige tapijten kunnen enkel professioneel gereinigd worden.

 

Als je kiest voor het zelf reinigen van jouw vloerkleed kunnen we jou enkele opties aandragen:

 

  • Nat reinigen met James Water en een stofzuiger. James Water wordt op het vloerkleed aangebracht, geborsteld en na het drogen afgezogen. Lees ook de instructies op de verpakking.
  • Reinigen met een stoomreiniger. Neem eerst contact op met ons om na te gaan of jouw tapijt hiervoor geschikt is. Stoom lost vuil, vlekken en vet op en het opgeloste vuil wordt direct opgevangen. Er blijven dus geen restanten achter in het vloerkleed, ideaal!

 

 

In drie stappen een schoon vloerkleed:

 

  1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt jouw vloerkleed voorbereiden op het reinigen door het grondig te stofzuigen. Vooral de moderne stofzuigers hebben verschillende opties waarmee je zelfs het allerfijnste stof kunt verwijderen. Plaats een handige opzetborstel op de stofzuiger, heb je een hoogpolig vloerkleed dan raden wij een glad mondstuk aan. 

 

  1. Laat het middel zijn werk doen.

Zorg ervoor dat je het vloerkleed met James Water bedekt. Werk met de hand in een cirkel van buiten naar binnen. Het vloerkleed mag alleen oppervlakkig nat worden, dus zorg ervoor dat je niet te veel middel aanbrengt!

 

  1. Reinigingsmiddel uitwassen.

Veeg het vloerkleed met een zachte doek af. Het vloerkleed dien je vervolgens goed te laten drogen. Daarna opnieuw grondig stofzuigen.

 

 

Specifieke vlekken, specifieke tips, oma weet raad

 

Hè bah, van die vervelende vlekken waarbij je als eerste denkt: die krijg ik er NOOIT meer uit. Hiermee weet James Vlekken Wonder wel raad, de gebruiksinstructies vind je op de verpakking.

We verzamelden ook nog enkele handige tips:

 

  1. Geknoeid met chocolade, super vervelend want dat zijn opvallende vlekken! Je kunt deze vlek vrij eenvoudig reinigen met: IJS! En nee, niet met chocolade ijs uiteraard. Als je ijs op de vlek aanbrengt (bij voorkeur in een zakje) dan bevriest de chocolade en breek je de vlek er gemakkelijk af. Wist je dat deze truc ook bij kauwgom werkt?!

 

  1. Rode wijn in mijn vloerkleed, een nachtmerrie! Vooral op een licht vloerkleed. Toch is het mogelijk de vlek te verwijderen zonder direct in de paniek te schieten of de portemonnee te trekken bij een professionele reiniger. Hoe? Strooi zout op de vlek, bevochtig het (indien de vlek al gedroogd is) en wrijf van buiten naar binnen (heel belangrijk, doe het niet andersom). Als het droog is, zuig dan het vuil op met de stofzuiger en herhaal indien nodig.

 

  1. Koffie! Ook zo’n gemene. Je kunt je vloerkleed dan schoonmaken met bakpoeder of natriumcarbonaat. Verdeel het bakpoeder gelijkmatig over jouw vloerkleed, wrijf licht en neem vervolgens af met heet water. Tot slot kun je het vuil met de stofzuiger wegzuigen.

 

  1. Donkere vlekken in jouw vloerkleed? Citroensap heeft een blekende werking, ideaal voor lichte vloerkleden. Druppel het citroensap op de vlek of dompel een doek in het citroensap en behandel de vlek.

 

Wij hopen dat je iets aan onze tips hebt, uiteraard kun je ook altijd contact met ons opnemen indien je vragen hebt of twijfelt.