Hoe u het juiste vloerkleed kiest

banner Klik hier voor details

Een vloerkleed is een aangename toevoeging aan uw woning. Er zijn veel keuzes als het gaat om vloerkleden, maar een vloerkleed kan ook nog eens verschillende functies hebben. Een vloerkleed kiest u natuurlijk niet zomaar, aangezien het flink in de prijzen kan oplopen. Het moet dus geen impulsieve aankoop zijn, anders bestaat er een kans dat u er later spijt van krijgt. In dit artikel bespreken we enkele factoren die een rol spelen bij het kiezen van het juiste vloerkleed. Zodat u op basis van die informatie vervolgens een weloverwogen beslissing kunt maken en precies het vloerkleed kunt vinden dat bij u past.

banner

De functie

Allereerst is het van groot belang om uzelf af te vragen wat de functie van het vloerkleed is. Hieronder bespreken we de verschillende functies die een vloerkleed kan hebben.

banner Klik hier voor details
banner

Voor warme voeten

Heel veel mensen kopen een vloerkleed, omdat ze een koude vloer hebben. Dit is meestal zo als u een laminatenvloer heeft zonder vloerverwarming. Of tegels, meestal is dat zelfs nog kouder. Een tapijt kan dan fijn zijn voor uw woonkamer. Zodat u geen last krijgt van koude voeten en u optimaal kunt genieten van een heerlijke film. Zoekt u een kleed voor warme voeten, dan is het verstandig om daar rekening mee te houden bij de aanschaf. Zoek dan ook specifiek naar lekkere warme kleren die daarvoor dienen. Vaak zijn de dikkere vloerkleden hier geschikt voor.

banner Klik hier voor details
banner Klik hier voor details
banner

Pure esthetiek

Misschien heeft u wel vloerwarming, of een vloer die er niet voor zorgt dat u last krijgt van koude voeten. Ook dan kan het nog leuk zijn om een vloerkleed te kopen. Maar dan kan het bijvoorbeeld leuk zijn om er interieur mooier mee te maken. Als dat de functie is, dan moet u kijken of er een mooie kleur is die goed bij dat interieur past. Natuurlijk kan het ook zijn dat u een kapotte vloer heeft. Dan kan het ook aan te raden zijn om die kapotte vloer af te dekken met een kleed.

banner Klik hier voor details
banner

Voor kinderen om op te spelen

Ook kan u een vloerkleed aanschaffen omdat u kinderen heeft die daar op willen spelen. Voor kinderen is het vaak leuk om op een kleed te spelen, aangezien het een stuk warmer is. Bovendien zorgt het er voor dat u minder troep heeft, aangezien de kinderen dan op één specifieke plek kunnen spelen en u verder er weinig last van heeft.

banner Klik hier voor details
banner

Tussentijdse conclusie

Hierboven hebben we enkele belangrijke functies van een vloerkleed besproken. Bij het bepalen van het juiste vloerkleed is het raadzaam om dit in uw achterhoofd te houden. Uiteraard is het ook mogelijk dat u een vloerkleed wil aanschaffen die meerdere van bovenstaande functies behelst. Ook dat kunt u dan op een lijst zetten, voordat u op zoek gaat naar het juiste vloerkleed.

banner

Moet het vloerkleed groot of klein zijn?

Bij het kiezen van het juiste vloerkleed is de omvang natuurlijk ook zeer belangrijk. Want hoe kiest u nu het juiste formaat? Dit is volledig afhankelijk van uw eigen persoonlijke voorkeur, maar natuurlijk ook van het aantal m2 in de kamer. Wilt u graag dat het kleed prominent naar voren komt in de kamer. Dat vrijwel de gehele woonkamer voorzien is van een vloerkleed. Of heeft u liever dat het vloerkleed kleiner is? Gelukkig hoeft u niet helemaal zelf de afmetingen te betalen, al is dat natuurlijk wel mogelijk. Er zijn namelijk een paar standaardafmetingen als het gaat om vloerkleden en deze passen meestal wel in de meeste woonkamers. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om zelf de afmetingen volledig te bepalen, maar meestal bent u dan wel meer geld kwijt. Weet u niet precies welke afmetingen u wilt? U kunt dan kranten op de vloer leggen, zodat u er een beter beeld van krijgt van wat het beste past. Met het blote oog is het in veel gevallen namelijk moeilijk om er een beeld van te schetsen.

Het belang van de vorm

Naast de omvang van het vloerkleed, is het ook nog relevant om te kijken welke vorm het beste bij uw woning en smaak past. Een rechthoekig vloerkleed komt het vaakst voor. Maar misschien wilt u wel iets unieker zijn. Er zijn vele opties. Zo zijn er ook ronde vloerkleden, vierkante vloerkleden en ga zo maar verder. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar voordat u de zoektocht start, is het belangrijk om goed na te gaan welke u denkt dat het beste bij u past. Het gaat er om wat voor effect u wilt. Een rechtlijnig vloerkleed zorgt bijvoorbeeld voor een normaal effect, terwijl een rond vloerkleed voor iets meer speling zorgt. Daarnaast heeft het natuurlijk ook met de ruimte te maken. In een kleine ruimte past bijvoorbeeld beter een rechthoekig vloerkleed, maar in een grotere ruimte kan een rond vloerkleed bijvoorbeeld weer heel erg mooi staan.

De kleur

Als laatste is het relevant om na te gaan welke kleur vloerkleed u het liefst wil hebben. Dit is om meerdere redenen belangrijk. Allereerst natuurlijk de esthetische factor. Wilt u graag een vloerkleed dat bij uw interieur past? Dan moet u een kleed kiezen die past bij de kleur van uw behang, of bijvoorbeeld de bank. Maar ook om een andere reden is de kleur bepalend. Bij een lichte kleur vloerkleed krijgt u namelijk al snel vlekken. Een nadeel is dat het vaak moeilijk is om die vlekken er uit te krijgen. Daarom kiezen veel mensen bijvoorbeeld voor een donker vloerkleed. Zeker wanneer u kinderen heeft is dat aan te bevelen, want kinderen kunnen nogal eens knoeien.

banner Klik hier voor details
banner Klik hier voor details

Conclusie

In dit artikel heeft u hopelijk meer duidelijkheid gekregen over welke factoren belangrijk zijn bij het aanschaffen van een vloerkleed. Zoals in de inleiding al even werd vermeld: het is aan te raden om dit op te schrijven. Zo kunt u echt gericht zoeken en krijgt u achteraf geen spijt, omdat er misschien bepaalde zaken zijn waar u niet op heeft gelet. We hebben in dit artikel belangrijke factoren besproken, maar uiteraard zijn er nog meer op te noemen.