Het kan overweldigend zijn om online een vloerkleed te kopen. Het kan heel moeilijk zijn om te weten waar te beginnen als er duizenden stijlen zijn om uit te kiezen, die allemaal variëren in kleur, ontwerp, grootte, materiaal, poolhoogte en meer. In deze gids vind je alles wat je nodig hebt om dat perfecte vloerkleed te vinden om je kamer een geheel nieuwe look te geven.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vloerkleed

Aan het eind van de dag zal de beslissing welk vloerkleed u kiest, gebaseerd zijn op uw persoonlijke voorkeuren. Desondanks zijn er een paar termen waarvan u op de hoogte moet zijn, evenals enkele algemene richtlijnen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat uw beslissing goed geïnformeerd is.

Maat

Ondanks het feit dat vloerkleden in verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn, zijn er een paar standaardmaten als het gaat om machinaal gemaakte vloerkleden. Zoals je zult zien in onze complete gids voor tapijtmaten, behandelen we de meeste van deze en als je de highlights wilt, dan zijn 170 x 230 cm, 250 x 350 cm en 300 x 400 cm de meest voorkomende maten voor karpetten. Wanneer u uw inrichting aan het plannen bent, is dit een goede plek om te beginnen. Als vuistregel geldt dat u het grootste vloerkleed moet kopen dat in uw kamer past, terwijl u als vuistregel ongeveer 45 cm kale vloer aan de randen vrijhoudt. Wanneer u een groter vloerkleed kiest, kunt u de indruk wekken dat de kamer groter is dan deze in werkelijkheid is.

Het materiaal

Er zijn verschillende natuurlijke en synthetische materialen die worden gebruikt bij het maken van vloerkleden, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Als u het juiste materiaal voor uw huis wilt kiezen, moet u rekening houden met een aantal factoren, waaronder uw budget. Over het algemeen wordt wol beschouwd als het meest hoogwaardige materiaal voor een vloerkleed, en daarom hangt er een prijskaartje aan. Vergeleken met een premium wollen vloerkleed zijn synthetische materialen zoals polypropyleen veel goedkoper verkrijgbaar, hoewel ze waarschijnlijk niet zo lang meegaan als een vloerkleed gemaakt van premium synthetische materialen. Natuurlijke plantenvezels zoals sisal zijn populair voor zowel binnen- als buitentapijten, maar je moet buiten het gebruik van jute vermijden. Jute is een natuurlijke vezel die zeer absorberend is en vatbaar is voor schimmel en droogrot wanneer het buiten wordt gelaten.

Stapelhoogte:

De pool van een vloerkleed bestaat uit de zachte vezels die van de achterkant opstijgen. Hoewel hoogpolige vloerkleden over het algemeen zachter zijn en een interessantere textuur hebben, zijn ze ook gevoeliger voor slijtage en deuken. Bovendien zijn ze moeilijker schoon te maken. Laagpolige vloerkleden zijn beter voor drukbezochte ruimtes zoals eetkamers of gangen, terwijl hoogpolige vloerkleden beter zijn voor slaapkamers.

 Kleur en design

Het ontwerp en de kleur van je vloerkleed is grotendeels aan jou - er zijn hier geen echte regels. Kleuren zoals blauw, groen en grijs hebben de neiging om een rustgevende en verfijnde sfeer te creëren, terwijl felle kleuren een kamer er spannender uit kunnen laten zien. Je kunt inspiratie opdoen op sociale media zoals Instagram en Pinterest. Wees ook niet bang om buiten de gebaande paden te gaan. Traditionele patronen kunnen bijvoorbeeld een spannend contrast creëren in een moderne woning.

Het juiste vloerkleed kiezen voor elke kamer

Uw tapijtkeuze voor elke kamer van uw huis wordt grotendeels bepaald door de grootte, het verkeersniveau en de stijl. Houd ook rekening met de meubels die je in elke kamer hebt staan.

Vloerkleden voor woonkamers

In een kamer zoals de woonkamer zal een groter vloerkleed de kamer groter doen lijken. Houd die 45 cm vrij vloeroppervlak! Houd bij het kiezen van een vloerkleed rekening met de plaatsing van meubels en de grootte van het vloerkleed.

De voorste twee poten van elk meubel moeten op het vloerkleed worden geplaatst als uw zithoek de hele kamer beslaat.

In een open plattegrond of zeer grote kamer creëert een "zwevende indeling" met alle meubelpoten op het vloerkleed echter een frame dat de zithoek duidelijk afbakent.

Ook al is de woonkamer een plek voor comfort, toch kan er in uw huis veel verkeer zijn. Wanneer uw vloerkleed verslijt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het schoonmaken of vervangen ervan.

Vloerkleden voor eetkamers

Een eetkamertapijt moet dezelfde basismaatregels volgen als een woonkamertapijt, met speciale aandacht voor de tafel en stoelen. Mensen moeten comfortabel op het tapijt kunnen zitten, zelfs als de stoelen zijn uitgetrokken. Als de achterpoten van het vloerkleed komen, kunnen uw gasten achterover kantelen, wat een veiligheidsrisico is!

In een eetkamer is er vaak veel beweging, met mensen die stoelen verplaatsen, op en neer gaan en gezelligheid, dus een laagpolig vloerkleed is een goede keuze. Dit is niet alleen veiliger, maar ook gemakkelijker schoon te maken als er tijdens een avondje vermaak wordt gemorst.

Vloerkleden voor slaapkamers

Om een vloerkleed voor een slaapkamer op maat te maken, zijn er drie basisbenaderingen. U moet deze richtlijnen volgen, ongeacht welke u kiest: het bed moet centraal staan en het vloerkleed moet 45 cm verder uitsteken. Afhankelijk van je budget en kamer kun je misschien alle poten van je bed en de bijbehorende meubels op een groot vloerkleed plaatsen.

Last but not least kunt u lopers aan elke kant van het bed plaatsen. Zorg ervoor dat uw lopers niet voorbij het einde van uw bed komen en iets breder zijn dan uw nachtkastjes, zodat dit er goed uitziet.

De slaapkamer is een plek waar comfort hoogtij viert. Het is een autoluwe ruimte, dus je kunt een luxe hoogpolig of hoogpolig vloerkleed ophalen. Geef het een gezellige sfeer!

Vloerkleden voor buiten en terrassen

Terrassen kunnen qua grootte worden beschouwd als buitenwoonkamers. Je vloerkleed moet zo groot zijn als je ruimte en budget toelaten, en meubels moeten op dezelfde manier worden gerangschikt als wat je erin zou doen.

Buitentapijten verschillen in materiaal en constructie. Het is gebruikelijk dat vloerkleden voor buiten platgeweven zijn, wat betekent dat ze geen pool hebben. Als gevolg hiervan zijn ze extreem gemakkelijk schoon te maken en vertonen ze minder slijtage bij blootstelling aan de elementen! Ondanks dat het een populaire natuurlijke vezel is voor buitentapijten, moet jute worden vermeden. Schimmel en droogrot kunnen zich ook op jute ontwikkelen als gevolg van wateropname en verkleuring.

Vloerkleden voor slaapzalen

Slaapzalen dienen als woon-, slaap- en soms eetgedeelte voor meerdere personen tegelijk, dus voor slaapzalen moet u rekening houden met speciale overwegingen.

Vanwege de hoge verkeersdrukte en de tijdelijke aard van het studentenleven, moeten studenten prioriteit geven aan eenvoudig schoonmaken en lage kosten. In de meeste gevallen betekent dit het kopen van een machinaal vervaardigd vloerkleed met een lage pool. Een kwalitatief vilten vloerkleed compenseert gemakkelijk elk gebrek aan zachtheid.

Welk vloerkleed kies jij?

Je moet het vloerkleed kiezen dat je het meest aanspreekt, maar hopelijk helpen deze tips je op weg! Deel andere tips of voorbeelden van goed geplaatste vloerkleden in de reacties of op onze Instagram! Bekijk onze enorme online collectie karpetten voor elke kamer van je huis wanneer je klaar bent om je volgende vloerkleed te kopen.