banner

Handgeknoopte versus handgetufte tapijten: wat is het verschil?

Zowel handgeknoopte als handgetufte tapijten worden met de hand gecreëerd, hier houdt de gelijkenis echter op. De techniek die voor beide soorten tapijt wordt gebruikt wijkt niet alleen af in het niveau van ingewikkeldheid, maar ook in de tijdsduur die benodigd is om een tapijt te maken. De mate van vakmanschap en vingervlugheid die in beide fabricage processen benodigd zijn, lopen tevens zeer uiteen.

De twee verschillende fabricage technieken brengen dan ook tapijten voort met een heel andere uitstraling. Ook zijn het kostenplaatje en de verwachte levensduur van beide soorten niet aan elkaar gelijk. Voordat u tot aanschaf van een handgeknoopt of handgetuft tapijt overgaat, willen we u graag informeren over de belangrijkste verschillen ertussen.

Wat is een handgeknoopt tapijt?

Het met de hand knopen van tapijten is al een eeuwenoude techniek, die wordt gebruikt om ware kunstwerken met complexe patronen te kunnen creëren. Een handgeknoopt tapijt is een uniek product dat volledig met de hand geweven wordt met behulp van een specifiek weefgetouw. Oosterse en Perzische tapijten behoren tot de meest populaire soorten handgeknoopt tapijt. Deze zijn gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, wol en zijde. De tapijten staan bekend om hun vrij egale pool met minder textuur.

Bij het weven van een handgeknoopt tapijt komt veel vakmanschap en vingervlugheid kijken. Men start met het spannen van verticale kettingdraden op het weefgetouw. De knopen worden aangelegd in de breedte en in lagen naar beneden, dit wordt ook wel de inslag genoemd. Als je het aantal gelegde knopen per lineaire inch langs de kettingdraad vermenigvuldigt met het aantal knopen langs de inslag, krijg je het aantal knopen per vierkante inch. De kwaliteit en veelal ook de prijs van het tapijt wordt bepaald door het aantal knopen per vierkante centimeter. Een hogere dichtheid betekent een hogere kwaliteit.

Hand Knotted Rugs

Een ingewikkeld patroon kan een zeer dichte knoop vergen en resulteert in een langer fabricage proces. Een geoefende wever kan soms wel tot 30 knopen per minuut of 10.000 knopen per dag leggen. Ondanks de vingervlugheid van een wever zal het maken van een handgeknoopt tapijt, zeker één van een groter formaat, een vrij lange doorlooptijd hebben. Het kan soms meerdere maanden duren voordat het tapijt gereed is. Het proces om handgeknoopte tapijten te maken duurt veel langer dan die van handgetufte tapijten. Dit is één van de redenen waarom een handgeknoopt tapijt gemiddeld genomen een hogere prijs heeft dan een handgetuft tapijt.

Hoe is een handgeknoopt tapijt nu gemakkelijk te herkennen? U draait het tapijt simpelweg om en bekijkt de onderzijde. Een handgeknoopt tapijt zal geen backing hebben. Het patroon is gelijk aan beide zijden en de achterzijde zal eveneens een prachtige hoeveelheid details en kleuren tonen. Het lijkt bijna alsof u het tapijt ook andersom neer zou kunnen leggen en de achterzijde als bovenkant kunt gebruiken. U kunt een handgeknoopt tapijt tevens herkennen aan een franje rand, met deze franje rand wordt het opgeknoopte materiaal bij elkaar gehouden. Machinale tapijten worden vaak zonder franje rand geleverd. Ook kleine 'foutjes' in het tapijt laten de menselijke imperfectie zien die bij handwerk om de hoek komt kijken. Deze kleine foutjes zijn echter niet kwalijk, dit maakt uw tapijt juist tot een uniek kunstwerk.

Wat is een handgetuft tapijt?

Een handgetuft tapijt wordt gedeeltelijk met de hand en gedeeltelijk met een mechanisch gereedschap gemaakt. Dit type tapijt is vaak van wol gemaakt. De techniek om een handgetuft tapijt te maken is veel simpeler dan de techniek om een handgeknoopt tapijt te maken. Men start met het spannen van een canvasdoek over een frame. Met het handgereedschap wordt het garen door het doek gehaald, er ontstaat zo een lusje aan de voor- en achterkant van het doek. Er worden oneindige lusjes door het doek gehaald totdat het patroon van het tapijt gereed is en deze van het frame kan worden verwijderd. Dit proces is echter niet tijdrovend en vereist niet een gelijkwaardig niveau van vakmanschap als bij het met de hand knopen van tapijten.

Een handgetuft tapijt heeft een backing nodig om ervoor te zorgen dat het garen op de juiste plaats blijft zitten. Er wordt vaak latex of lijm aangebracht aan de achterkant van het doek. Tevens kan er nog een extra stoflaag aangebracht worden om het tapijt steviger te maken. Tot slot wordt er veelal een franje rand toegevoegd, deze wordt aan het tapijt vast gelijmd of genaaid.

Hand Tufted Rugs

Wanneer geef je de voorkeur aan een handgeknoopt tapijt?

Handgeknoopte tapijten hebben een uitmuntende waarde omdat ze uniek zijn en niet massaal geproduceerd kunnen worden. De hoge kwaliteit van de knopen geeft een handgeknoopt tapijt een langere levensduur dan een handgetuft tapijt. De lusjes in een handgetuft tapijt zullen op den duur losser gaan zitten en kunnen er zelfs in zijn geheel uit vallen. Een goed verzorgd handgeknoopt tapijt kan meerdere generaties meegaan en kan als een erfstuk gaan dienen. Een handgetuft tapijt zal onder dezelfde omstandigheden niet zo lang meegaan.

Als u een tapijt zoekt dat, boven het reguliere gebruikt in uw woning, ook een extra meerwaarde kan bieden, ga dan op zoek naar een goed tapijt dat door echte vakmannen met de hand geknoopt is. Een kwalitatief handgeknoopt tapijt kan een gewild object voor verzamelaars worden, dit hoeft echter niet te gelden voor elk handgeknoopt tapijt. Handgeknoopt staat niet vanzelfsprekend gelijk aan een hoge kwaliteit. De kwaliteit kan uiteenlopen van slecht gefabriceerde exemplaren tot voortreffelijke exemplaren. Zo wordt er in sommige landen wol van slechts kwaliteit gebruikt als grondstof voor het tapijt. Of knoopt men het tapijt met de zogenaamde 'Jufti' knoop, ook wel een valse knoop genoemd. Het toepassen van deze valse knoop bespaart tijd, maar zorgt ook voor een lagere kwaliteit van het tapijt. Het loont om u te verdiepen in de verschillende knopen die gebruikt kunnen worden. Zo leveren de Perzische en Turkse knoop tapijten van de hoogste kwaliteit op.

Indien niet de kwaliteit maar de aanschafkosten het zwaarst meewegen in uw keuze, dan kunt u beter voor een handgetuft tapijt kiezen. Een handgetuft tapijt wordt doorgaans in minder tijd en met minder bekwame vakmannen gemaakt. Dit resulteert in een lagere kostprijs van het tapijt en dit wordt veelal door de verkoper aan u doorberekend en levert het een besparing in de aanschafwaarde op.

Handgetufte tapijten zullen niet snel als erfstuk dienen omdat daarvoor de lange levensduur en uniekheid ontbreken. Ze kunnen echter nog steeds een prachtige uitstraling hebben en zodoende als geschikte optie dienen om uw woning te verfraaien.

banner

Samengevat

Handgeknoopt tapijt

  • Volledig met de hand gemaakt
  • Kan als erfstuk dienen
  • Productieproces kan maanden duren
  • Backing aan de achterzijde ontbreekt

Handgetuft tapijt

  • Gedeeltelijk met de hand gemaakt
  • Kan niet als erfstuk dienen
  • Productieproces is korter van duur
  • Heeft een backing aan de achterzijde