banner

Zo kiest u het beste materiaal voor uw tapijt

Tapijten komen in allerlei soorten en maten. Als u op zoek bent naar een tapijt kan het lastig zijn om uit al die verschillende kleden precies de juiste voor uw huis te vinden. Het materiaal van een tapijt is een belangrijke keuze tijdens uw zoektocht naar het perfecte kleed. Welk materiaal het beste is, is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Het is een kwestie van smaak, maar ook van de functie die het kleed moet vervullen. Prijs en duurzaamheid spelen ook nog mee. Om het u iets makkelijker te maken vertellen we u hier precies waar u allemaal rekening mee moet houden, zodat u zelf het beste materiaal voor uw tapijt kan uitzoeken.

banner
Het budget en de kwaliteit

Bij de zoektocht naar een kleed is het belangrijk om te weten wat uw budget is. Bent u op zoek naar een goedkoop kleed, waarbij de kwaliteit niet zo heel veel uitmaakt? Dan is een synthetisch kleed vaak een goede optie. Maar als u bereid bent om meer geld in het tapijt te investeren, dan zijn natuurlijke materialen zoals wol of zijde ook een mogelijkheid. Deze kleden zijn wel vaak een stuk duurder, maar gaan vervolgens ook erg lange tijd mee. Natuurlijke stoffen zoals katoen en jute zijn minder prijzig, maar hebben wel een totaal andere uitstraling. Als u jarenlang wilt kunnen genieten van uw aankoop is het aan te raden om te investeren in een vloerkleed van hoge kwaliteit. Vooral materialen zoals wol en zijde vereisen een flinke investering, maar zullen over de jaren heen weinig aan waarde verliezen. Als u dit niet belangrijk vindt, kunt u ook kiezen voor een synthetische stof. Tapijten van nylon, acryl of polypropyleen zijn niet van natuurlijke stoffen gemaakt, maar ze zijn wel verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en patronen. Bedenk dus goed welke kwaliteit kleed u wilt, wat u bereid bent om uit te geven en of het kleed kort of lang in uw huis moet blijven liggen.

De stijl van het kleed

De uitstraling van een kleed is ook een factor die zeker mee zal spelen tijdens de zoektocht naar het juiste materiaal. Een kleed van wol ziet er anders uit dan eentje van katoen en zijde heeft een totaal andere uitstraling dan jute. Afhankelijk van uw smaak en het interieur waar het tapijt komt te liggen, kunt u bepalen welke stijl kleed u wilt. Wollen kleden zien er vaak traditioneel uit, terwijl synthetische kleden in allerlei modekleuren en -patronen komen. Sisal heeft een mooie natuurlijke uitstraling, maar is niet verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Ook de textuur van materialen loopt erg uiteen. Zoekt u een zacht kleed waar u lekker met blote voeten overheen kan lopen, of juist een wat ruwer kleed? Houd ook rekening met de andere texturen die al in de kamer te vinden zijn. Teveel verschillende texturen in één ruimte kan de kamer erg druk maken. In een neutraal ingerichte kamer kan een kleed met een grove textuur of uitgesproken kleur de sfeer juist erg ten goede komen, terwijl ditzelfde kleed in een kleurrijke kamer juist teveel van het goede kan zijn. Als u in een duur tapijt investeert, dat dus jaren mee moet gaan, houd er dan ook rekening mee dat u het kleed ook over een aantal jaar nog steeds mooi moet vinden. Een kleed van een natuurlijk materiaal, met wat neutralere kleuren kan dan een goede optie zijn.

Waar komt het kleed te liggen?

De plaats waar het kleed komt te liggen en de manier waarop het gebruikt gaat worden is erg belangrijk bij de materiaal keuze. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen, waardoor het meer of minder geschikt is voor gebruik in bepaalde ruimtes. Zo zijn jutekleden oersterk en erg slijtvast, waardoor ze bijvoorbeeld erg goed in een hal of gang kunnen liggen. Een tapijt van katoen kunt u hier juist beter niet neerleggen, omdat dit materiaal erg gevoelig voor loopsporen is. Ook dure vloerkleden kunt u hier beter niet leggen. Een mooi duur wollen tapijt ligt wel erg mooi in een deel van de woon- of slaapkamer, waar niet constant overheen gelopen wordt. Als u een kleed voor in de badkamer zoekt is zeegras een goede keuze. Dit materiaal kan erg goed tegen vocht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kokos. Rekening houden met wie er gebruik gaan maken van het kleed kan ook helpen bij de keuze. Als er kleine kinderen of huisdieren in huis zijn, kan het verstandig zijn om materiaal te kiezen dat eenvoudig schoon te maken is.

banner
banner
Hier moet u allemaal rekening mee houden

Zoals u ziet is de materiaalkeuze voor uw tapijt nog niet zo eenvoudig. U moet rekening houden met veel verschillende factoren. Houd in gedachten wat uw budget is, maar ook welke uitstraling u zoekt. In welke ruimte komt het tapijt te liggen en door wie zal het gebruikt worden? Heeft een kleed dat lange tijd meegaat uw voorkeur of maakt dit voor u niet zo heel veel uit. Welke textuur vindt u mooi en fijn? En tegen welke omstandigheden moet het materiaal kunnen? Pas als u al deze vragen kan beantwoorden, kunt u daadwerkelijk het beste materiaal voor uw tapijt kiezen.

De belangrijkste eigenschappen van een paar materialen

Om het u iets makkelijker te maken hebben we hieronder van een paar materialen de belangrijkste eigenschappen gezet. Dit kan u op weg helpen richting het beste materiaal voor uw vloerkleed

Wol
Lange levensduur
Warm en zacht
Brandveilig
Zelfreinigend vermogen
Flinke investering
Kan in het begin pluizen
Synthetisch
Kleur- en vormvast
Goedkoop in aanschaf
Beschikbaar in veel kleuren en patronen
Minder lange levensduur
Geen natuurlijke materialen
Katoen
Eenvoudig te onderhouden
Veel keuze in patronen en kleuren
Minder geschikt voor intensief gebruik
Luchtige uitstraling
Sisal
Erg sterk en slijtvast
Anti-allergeen
Anti-statisch
Beperkte keuze in kleuren en patronen