Op 11 augustus 2023 kwam er een einde aan het kleurrijke levensverhaal van Freddy De Smedt. Een Willebroekenaar in hart en nieren, maar ook een globetrotter. Een harde werker en tegelijk een levensgenieter. Iemand die zichzelf vaak wegcijferde en zelden de leiding nam, maar wél een uitgesproken mening had.

Dat we hem nu pas hulde brengen met deze tekst, heeft alles te maken met tijd. Tijd om het verlies te laten doordringen. Tijd om het verdriet te aanvaarden. Tijd om alles op een rijtje te zetten.

Een terugblik op de man die een onvergetelijke rol heeft gespeeld in de zaak Online Tapijten, en meer nog in het leven van de mensen die hem na aan het hart lagen.

 

Hard labeur met de paplepel ingegeven

In Willebroek en omstreken was Freddy zo verweven met het bedrijf dat velen hem kenden als ‘Freddy tapijt’. Het familiebedrijf werd in 1907 opgericht door Freddy’s grootvader; diens zoon en Freddy’s vader Louis stond indertijd bekend als ‘Louis tapijt’. Ook Freddy’s moeder nam haar rol op. Ze stond in de winkel als verkoopster en ontfermde zich over de financiën, terwijl Louis zich bezighield met aankopen, markten en projecten.

Zonen Gust en Freddy moesten al op jonge leeftijd de mouwen opstropen, onder het strenge oog en de ijzeren discipline van de ouders. Koud op de winterse markten zonder vuur? Als je hard genoeg werkt, heb je ’t niet koud ...

Zaak op de kaart gezet in binnen- en buitenland

Dat harde werk heeft geloond: de zaak groeide en verwezenlijkte doorheen de decennia duizenden projecten. Van zijn 16de tot zijn 43ste deed Freddy de plaatsingen bij particulieren en bedrijven, dichtbij en veraf. Het zijn er te veel om op te noemen, maar enkele zijn het vermelden waard:

  • de wandbekleding met behang in tapijtlook in dancing Den Hardy in Willebroek;
  • 450 vierkante meter tapijttegels in de Sony-kantoren in Schelle;
  • de vloerbekleding in dancing Willy’s Moustache in Willebroek;
  • de fulton-vloerbekleding op talloze boten en in knechts- en kapiteinswoningen in Klein-Willebroek;
  • 1000 vierkante meter vasttapijt in de polyvalente zaal (foyer en feestzaal) in Wilrijk;
  • vloerbekleding in de burelen van de Indonesische luchtmaatschappij Garuda in Brussel;
  • tapijten in twee filialen van de Bank of Amercia.

De rode draad in al deze projecten? De snelheid, onberispelijke kwaliteit en feilloze plaatsing waarmee het bedrijf zo’n uitstekende reputatie heeft opgebouwd.

Vertier en vakantie als uitlaatklep

Van zijn 44ste tot zijn 70ste stond Freddy zelf in de zaak, om ’s avonds nog tapijten te gaan presenteren bij klanten thuis. Sjorren en tillen, etalages inrichten en verkopen, het ging hem allemaal goed af. Zijn werkijver was ongezien. Maar in zijn luttele vrije tijd haalde Freddy alles uit het leven wat erin zat.

Een pint pakken in een van de lokale kroegen. Lekker uit eten gaan. Afspreken met zijn vele vrienden. En carnaval natuurlijk. Hij stichtte de club Freddy Tapijt en overzag die met een streng oog. Kleding, muziek, choreografie ... het moest allemaal tiptop zijn.

Op wat latere leeftijd liet hij de Willebroekse grenzen wat vaker achter zich. Dan trok hij met zijn partner Cristian de wereld rond. Ze voelden zich thuis op reis, op verre bestemmingen in exotische landen, en in hun geliefde La Carihuela in Andalusië.

Voor altijd in het hart en met de zaak verbonden

De laatste jaren kampte Freddy met gezondheidsproblemen, maar hij bleef optimistisch en hield de moed erin. Hoe hard je ook vecht, sommige gevechten kun je helaas niet winnen ... Op 11 augustus ging Freddy heen.

Het verdriet van zijn naasten zal nog lang nazinderen, net zoals zijn nagedachtenis nog lang in het collectieve Willebroekse geheugen gegrift zal staan. Als een sterke, moedige en zachtaardige man. Als de perfecte ‘wingman’ voor zijn ouders, zijn broer, zijn partner. Als een kleurrijke en graag geziene figuur in het plaatselijke gemeenschapsleven.

Cristian en zijn team van Online Tapijten zetten de zaak voort zoals Freddy dat zou gewild hebben. Met hard werk. Met een eersteklas service. Met projecten waarop Freddy fier zou zijn.