Handgemaakte vloerkleden en machinaal gemaakte vloerkleden zijn twee soorten vloerkleden in de vloerkledenwereld. De meeste consumenten kiezen voor machinaal vervaardigde vloerkleden omdat ze de overgrote meerderheid vertegenwoordigen van de vloerkleden die tegenwoordig worden verkocht. Perzische en oosterse tapijten die met de hand zijn gemaakt, zullen echter zelden de kwaliteit en duurzaamheid van machinaal gemaakte tapijten benaderen.

De prijs van handgemaakte tapijten is meestal hoger dan die van machines, dus je moet er zeker van zijn dat het tapijt dat je koopt authentiek is. In dit artikel bespreken we enkele basisprincipes over handgemaakte vloerkleden en hoe je ze kunt onderscheiden van machinaal gemaakte vloerkleden.

De taal van handgemaakte tapijten

Wanneer je de wereld van fijne handgemaakte tapijten binnenstapt, heb je misschien het gevoel dat je een nieuwe taal leert. Laat je desondanks niet ontmoedigen! Als u eenmaal de voorwaarden kent, is het veel gemakkelijker om te communiceren wat u wilt en de juiste beslissing te nemen als het om uw vloerkleed gaat.

Schering, inslag en stapel

Bijna alle vloerkleden zijn gemaakt met ten minste drie verschillende vezels of garens, genoemd naar hoe ze worden gebruikt.

"Warp" verwijst naar de fundamentele vezels van het tapijt (meestal katoen). "Inslag" verwijst naar de basisvezels die over de breedte van het tapijt lopen. De poolgarens van een vloerkleed zijn meestal geverfde wol of zijde en worden in de schering geknoopt om het ontwerp en de textuur te creëren.

Handgeknoopte vloerkleden vs. handgeknoopte vloerkleden

"Echte" Oosterse tapijten zijn handgeknoopt. Dit arbeidsintensieve proces houdt in dat de ketting verticaal over een houten weefgetouw wordt gespannen. Een zware kam wordt gebruikt om de garens stevig samen te pakken terwijl ambachtslieden de pool op de schering knopen, in de inslag weven en lijn voor lijn in de inslag weven. Wevers maken de basis van het tapijt terwijl ze weven, en de pool speelt een belangrijke rol bij de constructie ervan. Zo is het kunstwerk extreem duurzaam, maar toch zacht en flexibel.

Een met de hand getuft vloerkleed begint met een stijve ondergrond, meestal gemaakt van jute of canvas. Een luchtaangedreven "tuftpistool" wordt vervolgens gebruikt om de stapel door de fundering te slaan, meestal volgens een patroon dat op het materiaal is getraceerd of afgedrukt. Het scheren wordt dan gevolgd door lijm en een rugmateriaal zoals latex om de pool op zijn plaats te houden. Handgeknoopte vloerkleden kunnen veel sneller worden gemaakt dan handgeknoopte vloerkleden, omdat handtuften veel minder vaardigheid vereist.

Handgeweven vloerkleden en kelims

Een ander type handgemaakt vloerkleed dat helemaal geen pool heeft, is het handgeweven vloerkleed, dat helemaal geen pool heeft. Deze stijl van tapijt wordt vaak aangeduid met een aantal namen, zoals soumak, dhurrie en meestal kilim. In tegenstelling tot de meeste andere soorten vloerkleden, hebben handgeweven vloerkleden en kelims geen knopen of kwastjes. Om het patroon van het vloerkleed te vormen, worden kleurrijke inslaggarens door de schering geweven om een patroon te vormen dat de vorm aanneemt van een vloerkleed. Het resultaat is uiteindelijk een vloerbedekking die licht in gewicht, duurzaam en vaak omkeerbaar is. Het is traditioneel dat Turkse kelims tribale tapijten zijn, en daarom hebben ze de neiging om meer "edgy" geometrische patronen te hebben in plaats van de uitgebreide en ingewikkelde bloemenpatronen en medaillons die meer typerend zijn voor "stads"-tapijten, inclusief de overgrote meerderheid van de pool tapijten.

Perzische tapijten versus oosterse tapijten

Wat is het verschil tussen Perzische tapijten en Oosterse tapijten? In feite zijn Perzische tapijten specifiek handgeknoopte tapijten die in Iran zijn gemaakt en die uitsluitend van wol zijn gemaakt. Een Perzisch tapijt maakt gebruik van een verscheidenheid aan technieken die duizenden jaren teruggaan tot het oude Perzische rijk en worden gebruikt om ingewikkelde patronen te creëren op een ongelooflijk gedetailleerde en precieze manier. Als gevolg van de onovertroffen kwaliteit van Perzische tapijten en hun relatieve zeldzaamheid in de VS als gevolg van handelssancties, worden Perzische tapijten zeer gewaardeerd door verzamelaars vanwege hun ongeëvenaarde kwaliteit en zeldzaamheid.

Daarentegen is 'Oosters' een overkoepelende term die kan worden gebruikt om tapijten te beschrijven die in een groot aantal landen zijn gemaakt, variërend van Egypte en Turkije tot Pakistan, China, India en, ja, ook Iran. Opgemerkt moet worden dat hoewel alle Perzische tapijten oosters zijn, niet alle oosterse tapijten Perzisch zijn en vice versa. Er is ook de mogelijkheid dat Marokkaanse tapijten als oosters kunnen worden beschouwd, maar ze zijn zo verschillend van oosterse tapijten dat veel mensen ze als aparte categorieën beschouwen.

Historisch gezien werden Perzische tapijten beschouwd als de beste ter wereld op het gebied van kwaliteit. Hun toenemende zeldzaamheid heeft wevers uit andere delen van de wereld echter aangemoedigd om Perzische ontwerpen en technieken in hun eigen weven over te nemen.

Hoe weet u dat uw handgemaakte vloerkleed authentiek is?

Nu we hebben vastgesteld hoe handgeknoopte vloerkleden worden gemaakt, gaan we eens nader bekijken hoe ze verschillen van machinaal gemaakte vloerkleden en proberen te achterhalen wat een handgeknoopt vloerkleed anders maakt dan een machinaal gemaakt vloerkleed.

Check de achterkant

Je kunt aan de achterkant zien of een vloerkleed handgeknoopt is. Bij handgeknoopte tapijten wordt de pool rechtstreeks in het kettingmateriaal vastgebonden, terwijl machinaal gemaakte tapijten op hun plaats worden gehouden met lijm en een rugmateriaal zoals bij handgetufte tapijten. Handgeknoopte vloerkleden moeten een zachte, flexibele achterkant hebben met duidelijke, zichtbare knopen in een patroon dat hun voorkant weerspiegelt. Het is een goed teken als sommige van die knopen losser lijken dan andere! Het is zelfs voor de meest bekwame ambachtslieden onmogelijk om machinale precisie te bereiken, dus sommige oneffenheden zijn een indicatie dat uw vloerkleed handgemaakt is.

Controleer de kleurstof

Oosterse en Perzische tapijten worden gemaakt met natuurlijke plantaardige kleurstoffen die door de eeuwen heen niet uitlopen. U kunt zien of uw vloerkleed authentiek of een goedkope imitatie is door te controleren of de kleurstof kleurvast is. U kunt het controleren door er een nacht een vochtige doek op te laten liggen. Als er kleurstof op de doek terechtkomt, is deze niet kleurvast en kan deze uitlopen als u er in de toekomst vloeistof op morst.

Controleer de rand

Handgeknoopte tapijten hebben franjes gemaakt van de overtollige kettinggarens aan beide uiteinden nadat ze van het weefgetouw zijn gesneden. De franje van machinaal vervaardigde vloerkleden wordt vaak na het maken vastgelijmd of genaaid. Een vloerkleed met een opgenaaide franje is niet authentiek, omdat handgeknoopte vloerkleden altijd structurele franjes hebben.

Controleer het materiaal

Bij de vervaardiging van authentieke Perzische en Oosterse tapijten worden altijd natuurlijke vezels gebruikt. De pool is meestal gemaakt van wol, zijde of een combinatie van beide, met een katoenen ondergrond. Het is geen echt Oosters vloerkleed als het synthetische materialen zoals polyester of polypropyleen bevat.

Controleer de prijs

Als u op zoek bent naar een handgeknoopt vloerkleed, moet u toch rekening houden met de prijs, ook al is deze niet zo betrouwbaar als controleren hoe het vloerkleed is gemaakt. Vooral bij online aankopen is dit belangrijk.

Er zijn veel mensen die handgeknoopte tapijten beschouwen als investeringsstukken en familiestukken. Ondanks het feit dat het niet onmogelijk is om een goede deal te krijgen voor handgemaakte tapijten, mag je verwachten dat je er iets meer voor betaalt. Een ingewikkeld en tijdrovend proces is nodig om een handgeknoopt vloerkleed te maken. Gezien het feit dat bekwame wevers fulltime werken, kan een team van bekwame wevers een jaar of langer nodig hebben om een kamergroot tapijt te voltooien. Als we kijken naar de kosten van hoogwaardige materialen en, in het geval van Perzische tapijten, de prijsstijging die gepaard gaat met hun schaarste, is het gerechtvaardigd om prijskaartjes van enkele duizenden dollars te rechtvaardigen. De kans is groot dat als je voor een paar honderd dollar een groot vloerkleed vindt dat eruitziet als een echt Perzisch of oosters vloerkleed, je naar een nep vloerkleed kijkt.

Een handgemaakt vloerkleed online kopen

Het proces van het online kopen van een handgemaakt vloerkleed, let goed op de reputatie van de site waar u het koopt. Neem de tijd, lees recensies en getuigenissen en zorg ervoor dat er kopersbeschermingsservices en een retourbeleid beschikbaar zijn. U moet goed letten op alle foto's die u op internet vindt. Je zou in staat moeten zijn om foto's van het vloerkleed vanuit verschillende hoeken te krijgen die duidelijk de kenmerken van een handgemaakt vloerkleed laten zien die hierboven zijn besproken, evenals de kenmerken van een handgemaakt vloerkleed. Heb je vragen of wil je de extra zekerheid van een echtheidscertificaat, neem dan gerust contact op met onze klantenservice! Als u te maken heeft met een gerenommeerde dealer, zal hij of zij meer dan bereid zijn om met u samen te werken.